ERDON Helyi hírek

2014.02.03. 16:24

Korszerűsítik a víz- és csatornahálózatokat

Nagyvárad- Folytatódnak a Vízművek megrendelésére zajló, a víz- és szennyvízhálózat, valamint a csatornarendszer cseréjét és korszerűsítését célzó munkálatok. A befektetések harminchat utcát érintenek.

Nagyvárad- Folytatódnak a Vízművek megrendelésére zajló, a víz- és szennyvízhálózat, valamint a csatornarendszer cseréjét és korszerűsítését célzó munkálatok. A befektetések harminchat utcát érintenek.

Amennyiben az időjárás is úgy alakul, februárban tovább folytatódnak a váradi Vízművek megrendelésére zajló, a víz- illetve szennyvízhálózat, valamint a csatornarendszer cseréjét és korszerűsítését célzó munkálatok, emellett pedig új beruházások is kezdődnek- nyilatkozta hétfőn az Erdély Online-nak Tripa Renáta, a szolgáltató kommunikációs vezetője. Arra hívta fel a figyelmet: ezek egy része központi, forgalmas helyszíneken valósul meg, ezért ismételten a lakosság megértését kérik, hiszen kellemetlenségekre lehet számítani. „Gyakorlatilag a mai napig nagyon sok a visszajelzés arra vonatkozóan, hogy elmennek a munkások, és nincs helyreállítva az eredeti útburkolat. Ennek egyszerű a magyarázata: minden ilyen munkálatot a kedvezményezettnek, esetünkben a Vízműveknek át kell vennie, illetve a kivitelezőnek nyomáspróbákat kell végeznie, és a régi hálózatokhoz csatlakoztatnia kell az újakat, ami időt vesz igénybe. Miután mindez megtörtént, lehet az aszfaltozni”, hangsúlyozta. Hozzátette: ennek ellenére azért arra kérik az ügyfeleiket, ha olyan jellegű hiányosságokat tapasztalnak, melyek teljesen ellehetetlenítik a közlekedést, mindenképpen jelezzék a társaságnak.

Az európai uniós finanszírozású projekt összköltségvetése áfa nélkül 83.274.549 euró, melyből a Szektoriális Operatív Program keretében lehívott pénzösszeg 74.755.563 euró, amiből a kohéziós alapból 63.542.229 euró származik (76,3%), az állami költségvetésből 9.718.223 euró (11,67%), az Aparegioban érintett települések által biztosított önrész 1.495.111 euró (1,8%), a Vízművek hozzájárulása pedig 8.518.986 euró (10,23%). Folyamatosan zajlik az uniós források lehívása, gyakorlatilag olyan ütemben, ahogy a kivitelezők benyújtják pénzigényeiket az általuk elvégzett munkálatokra, amit még jóváhagy az a mérnöki cég is, mely a befejezett munkák értékét hitelesíti. Ami a megvalósítási rátákat érinti: eddig a projektben szereplő hálózatoknak az 50,60 százalékát (vízhálózat) és 20,10 százalékát (szennyvíz) cserélték ki, valamint 53,6 százaléknál tart az új szennyvíz-rendszereknek a kiépítése.

Munkálatok

A kivitelezéssel három céget bíztak meg. A Gavella által végzett munkálatok befejezésének határideje 2015. december 28-a, a Selina esetében 2014. augusztus 29-e, a Depona esetében pedig 2014. június 22-e ez a dátum. Jelenleg tizenöt helyszínen cserélik a vízhálózatot: az Ep. Darabont Ignaţie téren, a Nicolae Bolcaş, a Salciei, a Constantin Mille, a George Washington, a Vasile Pârvan, a Gheorghinelor és a Vlădeasa utcákban (a kivitelező a Gavella), a Jókai Mór, a Zlatnei és a Sucevei utcákban (Selina), valamint Várad-Hegyalján (1-es és 2-es ágak), a Vasile Cârlova, a Ioan Paul Pincio (3-as ág) és a Macului utcákban (Depona).

Ugyanakkor február-március hónapokban új befektetések is elkezdődnek. A Gavella cég vízhálózatot cserél az Abraham Lincoln, a Lipovei, az Înfrăţirii, a Trotuşului, a Buzăului, a Varga Katalin, a Verii, a Lăpuşului, a Gheorghe Titeica, a Furnicii, a Corniţelului, az Aviatorilor, a Iacobinilor és az Oaşului utcákban, illetve csatornarendszert modernizál az Abraham Lincoln, az Înfrăţirii, a Furnicii, a Mangaliei és a Carasului utcákban. A Selina vízhálózatot cserél a Făgăraşului, a Velenţa, a Traian Moşoiu, az Ulmului, a Titu Maiorescu, a Lunii, a Kálvin János utcákban, a 76-os országúton és a December 22 téren, illetve csatornarendszert modernizál a Traian Moşoiu, a Lunii, a Kálvin János, a Bacăului, a Cloşca, a Sucevei, a Feldioarei, a Grigore Ureche, az Arieşului és a Leontin Mociulschi utcákban. Emellett a Depona a Cimbrului (1-es ág), a Macului (2-es ág) és a Cucului utcákban dolgozik a vízhálózaton.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!