ERDON Helyi hírek

2014.02.11. 17:42

Jubileum lesz Karády-esttel

Nagyvárad- Február 19-én, szerdán 19 órától mutatják be az Ez lett a vesztünk… A titokzatos Karády Katalin című előadói estet Molnár Júlia színművésznő pályakezdésének évfordulója alkalmából.

Nagyvárad- Február 19-én, szerdán 19 órától mutatják be az Ez lett a vesztünk… A titokzatos Karády Katalin című előadói estet Molnár Júlia színművésznő pályakezdésének évfordulója alkalmából.

Február 19-én, szerdán 19 órától a Partiumi Keresztény Egyetem Bartók-termében lehet megtekinteni az Ez lett a vesztünk… A titokzatos Karády Katalin című előadói estet abból az alkalomból, hogy Molnár Júlia harminc évvel ezelőtt kezdte el színi pályafutását Nagyváradon. A színművésznő ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta a Bihari Naplónak: az előadás anyagát az ő kérésére Nemlaha György írta, állította össze, szerkesztette az életrajzi regénye alapján. A nézők Karády Katalin életét és pályafutását követhetik nyomon, attól kezdve, hogy felfedezték őt, egészen az Egyesült Államokban vele készített utolsó interjúig.

„Talán huszonkét éves lehettem, amikor először Karády-dalokkal találkoztam. Valaki adott nekem egy kazettát, és nagyon megtetszettek nekem az énekek. Ezért is gondolom úgy, hogy nem feltétlenül korfüggő a Karády-daloknak a szeretete. Megérinthetik ezek a fiatalokat is, mert az élet nagy dolgairól szólnak, a szerelemről és más érzésekről, szinte költői formában. Ugyanakkor annyira szépek a dalok, hogy nem csupán a zenéjük magával ragadó, hanem a szövegüknek is irodalmi értéke van. Van értelmük, amin tulajdonképpen nincs mit csodálkozni, hiszen például Fényes Szabolcs rengeteg szöveget írt Karádynak. Ezért vélem úgy, hogy a zene és a szöveg együtt alkot egy komplex egészet”, magyarázta.

Arányosan elosztva

Molnár Júlia hangsúlyozta: „borzasztó nagy szerencséje” volt Széll Patka Etával, a színház egykori hegedűművészével, énekesnőjével, akinek volt egy csomó régi kottája, és többek közt rendelkezett egy Karády-albummal is. Ez nagy segítésére volt, hiszen bár ismerte a refréneket, azért ahhoz, hogy egy előadó esten szerepeljen, rengeteget kellett még tanulnia, gyakorolnia. Közben beszélt Ari Nagy Sándor zeneszerzővel, zenetanárral is, aki egy tehetséges és ügyes zongoraművészt, Bogdán Bódis Ádámot ajánlotta a figyelmébe, aki tényleg jó választásnak bizonyult. A rendezést elvállaló Meleg Vilmos színművész pedig abban is közreműködött, hogy a zene és a szöveg arányosan legyen elosztva. Érdekességképpen a jubiláló színművésznő még hozzátette: a dalrészletek nem kronológiailag következnek, hanem tematikusan a körülbelül 1 óra 15 percet tartó előadásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!