ERDON Helyi hírek

2014.02.09. 21:55

Illegálisan működő sofőriskolák

Nagyvárad- Pénteken az RMDSZ Sas-palotabeli székházában sajtótájékoztatót tartott Szabó Ödön parlamenti képviselő. Két témát érintett: a sofőriskolák működését és egy költségvetési vonzatú ügyet.

Nagyvárad- Pénteken az RMDSZ Sas-palotabeli székházában sajtótájékoztatót tartott Szabó Ödön parlamenti képviselő. Két témát érintett: a sofőriskolák működését és egy költségvetési vonzatú ügyet.

Legutóbbi sajtótájékoztatóján Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő arra hívta fel a figyelmet: tavaly bocsátotta ki a Szállításügyi Minisztérium a 2013/733. számú rendeletét, mellyel meghatározta, hogy milyen kritériumok alapján lehet sofőriskolákat indítani, illetve hogyan működhetnek ezek. A szakmai szervezetek azonban nem értettek egyet ezzel, és elérték a rendelet alkalmazásának felfüggesztését. Jelenleg tehát az új jogszabály még nem lépett hatályba, a régi pedig már nem érvényes, így nem lehet tudni, hogy milyen törvény alapján üzemelnek a sofőriskolák- magyarázta a honatya. Megjegyezte: Váradon is megtörténhetett, hogy valaki az új rendelet szerint, a megfelelő dokumentumok benyújtásával regisztrált egy új sofőriskolát, és bérbe vett autókat, melyeket azonban most nem használhat. De ugyanígy, akik a régi törvény alapján működő sofőriskolákban végeztek, azok esetében is abszurd módon felmerülhet, hogy tulajdonképpen illegálisan kibocsátott jogosítványok birtokába jutottak. A furcsa helyzet tisztázása végett, több ez irányú felszólítást követően írásos beadvánnyal fordult Ramona Mănescu tárcavezetőhöz. Úgy fogalmazott: bátorító, kedvező választ vár, hiszen egy fontos ügyről van szó, sürgősségi megoldást igényel a sofőriskolák működésének törvény általi szabályozása.

Költségvetés

Egy másik témára áttérve a politikus azt is jelezte: múlt év novemberében jelent meg a 103. számú kormányrendelet, mely még megvitatásra vár, ugyanis alkotmányellenesnek lett minősítve, viszont költségvetési vonzatai vannak. A 20. cikkelye ugyanis kimondja, hogy 2014-től kezdve a gyermekvédelmi rendszer, illetve a súlyos sérült személyek gondozói tevékenységének finanszírozását az államháztartásból legfeljebb 75 százalékban biztosítják. Ez azonban még jobban megterheli a megyék és főleg a kisebb települések önkormányzatainak költségvetéseit, nehézséget fog okozni számukra, hogy honnan teremtsék elő a maradék 25 százaléknyi összeget. A képviselő hangsúlyozta: interpellálni fog, hiszen amiatt is, hogy uniós projekteket is társfinanszírozniuk kell, a tanácsok gondban lesznek a pluszforrások előteremtésekor, emellett pedig szociális szempontból és különben is elfogadhatatlan, hogy a rendelet ellentét generál az egészséges és beteg emberek közt a pénzek elosztásakor jelentkező problémák miatt.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!