ERDON Helyi hírek

2014.01.08. 14:24

Tervezet a kutyatartás szabályairól

Jövő januárig minden keverék kutyát kötelesek ivartalanítani gazdáik, áll az ebek túlzott szaporodásának meggátolásáért kidolgozott szabályzattervezetben.

Jövő januárig minden keverék kutyát kötelesek ivartalanítani gazdáik, áll az ebek túlzott szaporodásának meggátolásáért kidolgozott szabályzattervezetben.

A tervezet a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal www.oradea.ro honlapján tekinthető meg, január 14-ig várják a módosító javaslatokat a honlapon közzétett címen, ezt követően pedig közvitát fognak szervezni.

Ivartalanítás

A tervezet szerint minden tulajdonos köteles ivartalanítani keverék kutyáját jövő január elsejéig, ellenkező esetben magánszemélyek 300-tól 500 lejig, jogi személyek pedig 1000-től 1500 lejig terjedő bírságot kaphatnak. Azok a gazdák, akiknek ivarképes nősténykutyáik vannak, kötelesek tájékoztatni a háziorvost az ellésről és a kölykök számáról, a születésüket követő tíz napon belül.

A kutyák ivartalanításának ára a helyi tanács jóváhagyásával részben vagy teljes egészében támogatott lehet, ennek érdekében a tulajdonosoknak kérvényt kell benyújtaniuk a polgármesteri hivatalnál. Tilos azoknak a kutyáknak az ivartalanítása, amelyek egészségi állapota ezt nem engedi meg. Az ivartalanítást a kutya egészségügyi könyvecskéjébe jegyzik be.

Mikrocsipek

A kutyatulajdonosok kötelesek gondoskodni arról, hogy kutyájukat mikrocsippel lássák el, a költségeket ők maguk fedezik, viszont ennek az ára is támogatható. A mikrocsip számát szintén kötelezőképpen fel kell tüntetni a kutya egészségügyi könyvecskéjében, illetve az útlevelében.

A kutyákat gazdáiknak – jogi és magánszemélyeknek egyaránt - kötelezőképpen be kell jegyeztetniük az állatorvosi kamara által kezelt nyilvántartási regiszterbe, melyhez a polgármesteri hivatalnak is hozzáférése van.

A kutyák csak pórázon és szájkosárral sétáltathatók Váradon, kivéve azokat a helyeket, amelyeket speciálisan erre jelölt ki a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal. Kivételt képeznek a hat hónaposnál fiatalabb kutyák, illetve a kisebb fajták példányai. A kutyatulajdonosnak pedig legalább 18 évesnek kell lennie, s kizáró ok, ha személy ellen elkövetett bűncselekmény miatt el volt ítélve.

Írásban

Tilos improvizált menedékhelyeket készíteni a kutyák számára a városban, továbbá tilos a gazdátlan kutyák nevelése és tartása Nagyvárad területén. Ezért, akárcsak a kutyaviadalok szervezéséért, illetve a kutyák elhagyásáért ezertől kétezer lejig terjedő pénzbírság jár.

A tömbházlakásokban, illetve több lakrésszel rendelkező épületekben lakók csak akkor tarthatnak kutyát, ha a lépcsőházban lakóknak, illetve a ház lakóinak kétharmada beleegyezik írásban – kivéve, ha menhelyről örökbefogadott kutyáról van szó, áll a szabályzatban. Ugyancsak a lakók kétharmadának írásos beleegyezése szükséges akkor is, ha a kutyát közös udvarban tartják, s a tulajdonosnak ebben az esetben kötelessége ketrecet is biztosítani. Szintén a tulajdonos kötelessége megtenni mindent azért, hogy a kutya ne háborítsa a csendet, továbbá hogy megfelelőek legyenek az életkörülményei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!