ERDON Helyi hírek

2014.01.23. 19:31

Szacsvay-szobor lesz Sályiban

Nagyvárad- Március 8-án vagy 16-án a megyei RMDSZ mellszobrot fog állítani Szacsvay Imre országgyűlési képviselőnek, jegyzőnek Biharsályiban- jelentette be csütörtök délelőtt Szabó Ödön ügyvezető elnök.

Nagyvárad- Március 8-án vagy 16-án a megyei RMDSZ mellszobrot fog állítani Szacsvay Imre országgyűlési képviselőnek, jegyzőnek Biharsályiban- jelentette be csütörtök délelőtt Szabó Ödön ügyvezető elnök.

Csütörtöki sajtótájékoztatóján Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke elmondta: tavaly sikerült kieszközölni azt, hogy a Megyei Tanács pénzforrást utaljon ki a nagyürögdi önkormányzatnak avégett, hogy egy mellszobrot lehessen felavatni a községhez tartozó Biharsályiban, ahol annak idején Szacsvay Imrét anyakönyvezték, illetve megkeresztelték. Exc. Böcskei László megyés püspök jóindulatán is múlott, hogy Deák Árpád képzőművész alkotását várhatóan március 8-án vagy 16-án le tudják majd leleplezni a római katolikus egyház tulajdonát képező területen, a sályi plébániatemplom kertjében, a szentély háta mögött kialakított kis téren. A talapzat kiöntésével problémák akadtak volna, ezért nagy segítségükre volt az Antall József Alapítvány, mely ingyen és bérmentve felajánlott egyet. Az önkormányzati, egyházi és anyaországi összefogás eredményeképpen tehát megvalósulni látszik az az álom, hogy emlékhelye legyen a mártírjegyzőnek Biharsályiban, mely közös siker a szórványgondozás szempontjából is rendkívül fontos és hasznos.

Zarándokhely

Fügedy Antal plébános is örömének adott hangot, hogy az elképzelés RMDSZ általi felkarolásának köszönhetően testet ölteni látszik az a gondolat, hogy a helyi magyar közösségnek egy zarándokhelye legyen, melyre büszke lehet. Bajó János, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető alelnöke, nagyürögdi önkormányzati képviselő reményét fejezte ki, hogy a mellszobornál ezentúl számos emlékrendezvényt tudnak majd tartani. Az amúgy hegyközszentmiklósi származású Makay Zsolt, az Antall József Alapítvány kurátora arra hívta fel a figyelmet, hogy az általuk felajánlott talapzat süttői mészkőből készült, melyből az Országházba is be van építve. Hangsúlyozta: noha pártalapítványról van szó, céljuk nem a politikai eseményeken való részvétel, hanem a kulturális kezdeményezések támogatása, melyet feladatuknak tekintik. E felelősségvállalás jegyében, s mivel most már az anyagi helyzetük is kedvezőbb, aktívan jelen akarnak lenni nem csupán a Kárpát-medencében, hanem a tengeren túl is.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!