ERDON Helyi hírek

2014.01.29. 17:33

Gyorsforgalmi lesz, „gáz” remélhetőleg nem

Elkészült a nagyváradi gyorsforgalmi út módosított műszaki terve, így az övezetben megkezdődnek a kisajátítások, jelentette be szerdai tájékoztatóján Ilie Bolojan polgármester. Elhangzott az is: Váradot kivetetnék a kőolaj és földgáz kutatási és kiaknázási övezetek közül.

Elkészült a nagyváradi gyorsforgalmi út módosított műszaki terve, így az övezetben megkezdődnek a kisajátítások, jelentette be szerdai tájékoztatóján Ilie Bolojan polgármester. Elhangzott az is: Váradot kivetetnék a kőolaj és földgáz kutatási és kiaknázási övezetek közül.

A polgármester elmondta: a gyorsforgalmi út építését három szakaszra osztották. A mai tanácsülésen az első, a Făcliei és Adevărului utcák közötti szakaszhoz tartozó területek kisajátításairól szavaznak, míg a második Adevărului és Hegyesi Márton/Teodoroiu utcák közötti szakaszon történő kisajátításokról februárban fog szavazni a helyi tanács. A harmadik szakasz a Hegyesi Márton utca végétől a Bihorului utcáig terjed. Bolojan kifejtette, hogy elméletileg ez utóbbi szakasz a legproblémamentesebb a terület jogviszonyát illetően, ugyanis ez a telekrész a Román Államvasutak tulajdonában van, melyet várhatóan kormányhatározattal fognak a város rendelkezésére bocsátani. A polgármester elárulta, hogy összesen hét ház lesz teljesen lebontva, és közölte azt is, hogy a kisajátított telkekért 24 euró/négyzetméter árat, az ingatlanokért 500–550 euró/négyzetméteres árat ajánlanak fel. Amennyiben a tulajdonosok elégedetlenek a város által megállapított összeggel, akkor bíróságon támadhatják meg ezt a döntést. Bolojan hangsúlyozta, hogy az esetleges perek nem gátolhatják a munkálatokat, ugyanis a lakók csak a kisajátításért kínált összeget kifogásolhatják a bíróságon, nem magát a kisajátítást. Mint mondta, a lakókat már tájékoztatták az önkormányzat szándékairól, hozzátéve, hogy a tervek szerint márciusban tendereztetik a munkálatokat. Tudvalevő, hogy a gyorsforgalmi utat a Szilvásban építendő közúti híddal kötik össze. Bolojan elmondta, hogy február végéig döntés születik arról, hogy megegyeznek-e a hídépítési munkálatokat eddig végző Construcţii Bihor céggel, vagy pedig újra tendereztetik a munkálatot. A híd idén szeptemberre elkészül, fogadkozott Bolojan.

Beruházások

Újabb nagyszabású infrastrukturális terve a váradi önkormányzatnak a Szent László híd felújítása, melynek költségvetése mintegy 1,6 millió euró. Mint Bolojan elmondta, ezt a munkálatot össze kell hangolni a többi, a központban az idén kezdődő munkálattal, főként a Szent László tér felújításával. Hozzátette, hogy a tendereztetett munkálatok biztos, hogy az idén elkezdődnek, vagyis a Sas palota felújítása, a Kossuth utcai mélygarázs építése és a neológ zsinagóga felújítása. Az idén árverésre bocsátják a Szent László tér felújítási munkálatait, és amennyiben a licit után marad elég pénz, akkor lehet, hogy hozzálátnak a Zöldfa utca gyalogos sétánnyá való átalakításához is. A polgármester hangsúlyozta, hogy az idén minden uniós finanszírozású programot el kell kezdeni, ami azt jelenti, hogy a városnak az uniós forrásokból mintegy 50 millió eurót kell lehívnia ebben az évben.

Ilie Bolojan tudatta azt is, hogy a Xenopol és az Oneştilor utcák kereszteződésében a város átvesz a Sinteza vállalattól egy területet, amelyen egy parkot alakít ki. A 6500 négyzetméternyi telekért cserébe a város leírja a Sinteza adósságait, illetve 2016-ig kompenzálja a vállalat illetékeit. A polgármester bejelentette azt is, hogy az uniós forrásokból megvalósítandó 17,5 kilométernyi fűtési fővezeték cseréje mellett további 20–25 kilométernyi cső kicserélése válik lehetővé. Ebből a munkálatból 8,5 millió euró lesz a város költsége. A polgármester bejelentette azt is, hogy további hat hónapra mentesülnek a telek- és ingatlanadó befizetése alól azok a cégek, amelyeknek a nagyváradi ipari parkban vannak beruházásaik. A polgármester hozzátette, hogy várhatóan döntés születik majd arról is, hogy azok a cégek, amelyek beruháznak a váradi ipari parkokba, a beruházást követően a termelés megkezdésétől számítva három évig mentesülnek az ingatlan és telekadó fizetése alól.

A gázok ellen

A Nagyváradi Helyi Tanács mai ülésén dönt arról, hogy megbízza Ilie Bolojan polgármestert, tegyen lépéseket az Országos Ásványkincs Szabályozó Hatóságnál annak érdekében, hogy Nagyváradot vegyék ki a kőolaj és földgáz kutatási és kiaknázási övezetek közül. Ilie Bolojan a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta: Nagyvárad területét már koncesszióba adták a Transgex vállalatnak a termálvíz kiaknázása végett. Mivel a termálvíz, illetve a földgáz és kőolaj kiaknázása egymást kizáró típusú kiaknázásnak számítanak, illetve azért, mert egy esetleges kőolaj és/vagy földgázkitermelés szennyezné a város alatt található termálvizeket, ezért Nagyváradot ki kell vonni a földgáz és kőolaj kitermelési övezetek közül, érvelt a polgármester, hozzátéve, hogy a földgázkitermelői övezetben vannak Natura 2000 környezetvédelmi övezethez tartozó területek is. Mint mondta, a váradi önkormányzat eddig is megtagadta a földgáz ás kőolajkutatási engedélyek megadását, és a jövőben is ezt fogja tenni, viszont ha a vonatkozó szerződésből nem kerül ki Nagyvárad területe, akkor a kőolaj és földgáz kitermelő cég bírósághoz fordulhat, és akár pert is nyerhet.

Emília malom és más ügyek

A polgármester megnyugtatott mindenkit arról, hogy a RER Köztisztasági Vállalat felkészülve várja a kemény havas időszakot, megvan a kellő mennyiségű só és a járművek is készen állnak a hóeltakarításra, amennyiben rosszabbra fordul az idő. A város megegyezést kötött más vállalatokkal is, hogy a fő utakon összegyűlt havat elszállítják. Arra a kérdésünkre, hogy miként történhetett meg az, hogy az önkormányzat hagyja lebontani az Emília malmot, Bolojan azt válaszolta, hogy a tulajdonosnak minden szükséges irata megvolt a bontás megkezdéséhez, a műemlékké nyilvánítási folyamat elmaradása kapcsán pedig a Műemlékvédő Alapítványra hárította a felelősséget.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!