ERDON Helyi hírek

2014.01.27. 18:13

Életteremtés és emberfaragás

Kolozsvár- Szombaton a váradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum óvodájának csoportja Kolozsvárra utazott, hogy részt vegyen egy díjátadó ünnepségen a Farkas utcai Egyetemiek Házában.

Kolozsvár- Szombaton a váradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum óvodájának csoportja Kolozsvárra utazott, hogy részt vegyen egy díjátadó ünnepségen a Farkas utcai Egyetemiek Házában.

Nagy napra virradtak szombat hajnalban a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum óvodájának nagycsoportos gyermekei és szülei: Kolozsvárra utaztak, hogy részt vegyenek az Áldás Népesség Társaság, a Magyar Országgyűlés Elnöki Hivatala, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Napsugár gyermeklap által A harmadik királyfi vagy királylány című, erdélyi és partiumi óvodai csoportok számára meghirdetett pályázat díjátadó ünnepségén. A jelentkezők tizenöt perces rövidfilmet kellett készíteniük arról, hogy náluk miként mutatkozik meg a több testvér utáni vágyakozás. A zsűritagok a téma kibontását, a szereplők hitelességét és a testvéri szeretet megnyilvánulását értékelték különösképpen. Tizennyolc óvodai csoport nevezett be hét megye tizenkét településéről, és a különböző technikai színvonalú pályaművek összhosszúsága meghaladta a hat órát.

„Nagyon örültünk annak, hogy a többi pályázattól eltérően ezúttal nem a rengeteg papírtöltéssel kellett bajlódnunk, hanem foglalkozhattunk azzal, ami az óvónők feladata és a kisfilm elkészítésekor a pedagógusok és a gyerekek kreativitására helyeződött a hangsúly,”, magyarázta az Erdély Onlinenak Szabó Emese óvodavezető. A váradiak filmjét egyébként az egyik apuka, Veres László vette fel és vágta meg. A felkészítő óvónők Kiss-Király Tünde, Szíjártó Aletta, illetve az azóta szülési szabadságra ment Vajna Ágnes is a gyerekekkel együtt szerepbe bújva tűnnek fel benne, míg Gönczi Tímea a háttérmunkát segítette. A videoklip tulajdonképpen arról szól, hogy egy kislányának feltűnik miközben az esti meséket hallgatja, hogy a történetekben mindig három testvér szerepel, ezért nem érti, hogy neki miért nincsenek testvérei. Ezután olyan néphagyományunkban fennmaradt néptáncok, mondókák, versikék következnek, melyek mind-mind a testvérvárással kapcsolatosak. Az alkotás egy időutazással zárul: azt látjuk, hogy a kislány már nagyobbacska, és teljesült a vágya, ráadásul nem is akárhogyan: egy ikerpár fekszik mellette az ágyban, tehát nem is egy, hanem egyből két testvére született.

Második díj

Útban a kincses város felé, a gyermekeknek nagyon tetszett a Királyhágó havas tája, a hóval borított hegyek és fenyvesek. Egy rövid pihenő után az ovisok zöld színű mellényecskéi is előkerültek, megjegyzendő, hogy a gálarendezvényen egyedül ők viseltek ilyen megkülönböztető jegyet. A Farkas utcai Egyetemiek Házában nagy szeretettel fogadták az érkezőket, a 11 óra után néhány perccel kezdődött rendezvényen a hivatalos beszédek után a gyermekek megajándékozására, szórakoztatására terelődött a hangsúly. Ahogy Zsigmond Emese, a Napsugár főszerkesztője fogalmazott: tiszteletet érdemelnek a szülők, akik életet teremtenek, és embert faragnak gyermekeikből. Az inaktelki Hasznos Gyermek-néptáncegyüttes kalotaszegi legényes és páros táncokat mutatott be, majd Szász Jenő, a budapesti Nemzetstratégiai Kutatóintézet igazgatója lépett mikrofonhoz. A folytatásban csak fokozódtak az izgalmak, hiszen előbb a különdíjak (a tóti óvodát is jutalmazták), majd a két-két harmadik, második és első díj átadására került sor, a váradiakat úgymond az „első számú második díj” átvétele miatt szólították színpadra. A gratulációk után természetesen csoport- és egyéni képek is készült, ezután pedig a váradi Libavonat együttes és a Meleg Attila vezette MM Pódium Színház Csacsifogat című közös produkciójának tapsolhatott a közönség. A Sajgó-Bezgédi Norbert és Kuti Tímea bábosokkal kiegészült formáció (Papp Attila- ének, hegedű, ukulele, Gavrucza-Nagy László- ének, gitár, szájharmonika és Margittai Tamás- billentyűk) fergeteges hangulatot teremtett, felcsendültek többek közt a Kórómuzsika, a Libavonat, a Csacsifogat, A lázas róka, a Mit ér a kert? és a Bál a tisztáson című szerzemények. Jellemző volt, hogy egy adott pillanatban a gyermekek közösen táncoltak a színpadon, később pedig a Libavonat is zakatolt a széksorok mellett... Mint azonban minden jónak, egyszer ennek is vége szakadt, távozáskor azonban a szervezők még mézeskalácsokkal kedveskedtek a gyermekeknek. Mielőtt hazaindult volna, a váradi delegáció még fényképezkedett a Mátyás szoborcsoportnál, valamint a Szent Mihály templomban a gyeremekek által jól ismert imák és énekek csendültek fel a szerencsés hazaérkezés reményének kifejezése képpen, majd egy félórás városnézés után felejthetetlen élményekkel gazdagodva tért vissza a bihari megyeszékhelyre a kis csapat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!