ERDON Helyi hírek

2014.01.20. 13:20

Díjak ötven könyv elolvasásáért

Bihar megye - Hatodik alkalommal zajlott tavaly az Olvasás Maratonja a megyei könyvtárban. A napokban, egy ünnepség keretében osztották ki a díjakat a legjobban teljesítő gyerekeknek.

Bihar megye - Hatodik alkalommal zajlott tavaly az Olvasás Maratonja a megyei könyvtárban. A napokban, egy ünnepség keretében osztották ki a díjakat a legjobban teljesítő gyerekeknek.

Amint Tavaszi Hajnal, a könyvtár aligazgatója kérdésünkre elmondta, a maraton egész éven át tart, s már hagyomány, hogy január 17-én osztják ki a díjakat. A résztvevő gyerekeknek ötven könyvet kell elolvasniuk egy megállapított lista alapján, az általuk választott sorrend szerint. A verseny anyaga nem a kötelező olvasmány részét képezi, hanem kortárs gyermekirodalom, melyet az adott korosztályhoz tartozó gyerekek szívesen olvasnak. Külön listát állapítottak meg a magyar, valamint a román tagozatosok számára, továbbá a III-IV. és V-VIII. osztályosoknak.

Tesztkérdések

Azt, hogy elolvasták az adott könyveket, úgy bizonyítják be a gyerekek, hogy azokkal kapcsolatos tesztkérdéseket tartalmazó kérdőíveket töltenek ki időről időre. Tavaly mintegy száz gyerek vett részt, mind magyar, mind román tagozatokról.

A könyvtárban tartott ünnepségen először Ligia Antonia Mirişan könyvtárigazgató szólt a jelenlévő gyerekekhez és szülőkhöz, majd Tavaszi Hajnal aligazgató mondta el: akárcsak a valódi maraton versenyeken, ahol ötven kilométert kell lefutni, a gyerekek ötven könyvet olvastak el, s a verseny alatt pecsétet kaptak a könyvecskéjükbe, melyek igazolták, hogy mely köteteket olvasták el. Mariana Barna részlegvezető köszönetet mondott mind a versenyzőknek, mind tanáraiknak és szüleiknek, akik támogatták őket.

Királyok, királynők

Később átadták a díjakat, a legjobban teljesítő diákoknak az Olvasás Királya, illetve Királynője címeket kapták meg. A magyar tagozatos résztvevők közül az V. osztályos Kovács Erika, az Ady Endre líceum tanulója, az V. osztályos Fodré Dávid, a Szent László iskola tanulója, valamint Tóth-Budai Dávid, a Lorántffy Zsuzsanna gimnázium IX. osztályos tanulója kapta meg a szimbolikus koronát. Román tagozatról több díjazott volt, a legfiatalabb Olvasás Királya pedig Pendea Nicholas, a Iosif Vulcan iskola IV. osztályos tanulója lett. A gyerekek - mind a királyok,királynők, mind a II., illetve III. díjazottak - édességeket és könyveket kaptak. Az ünnepség a sportlíceum tanulóinak balettelőadásával ért véget.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!