ERDON Helyi hírek

2013.11.26. 13:21

Kevesebben igényeltek segélyt

Körülbelül egyharmaddal csökkent a fűtési segélyre vonatkozó kérvények száma Nagyváradon, tudatta Consuella Govor, a Nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatalának (ASCO) szóvivője.

Körülbelül egyharmaddal csökkent a fűtési segélyre vonatkozó kérvények száma Nagyváradon, tudatta Consuella Govor, a Nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatalának (ASCO) szóvivője.

Míg tavaly kilencezer kérvényt adtak le a nagyváradiak, az idén mostanáig mintegy hatezer dosszié érkezett a hivatalhoz, tudtuk meg. A szóvivő szerint ennek oka az lehet, hogy a feltételek szigorúbbak, illetve több bizonylatra van szükség. Például míg tavaly az egyik feltétel az volt, hogy a kérvényezőnek, illetve a család többi tagjának aki ugyanazon a lakhelyen szerepel ne legyen 1600 köbcentit meghaladó motorral rendelkező gépkocsija, viszont a járművek számát illetően nem volt semmilyen megszorítás, ennek a fűtési szezonnak a folyamán nem kaphatnak segélyt azok, akiknek tíz évesnél újabb, illetve egynél több gépkocsijuk van, függetlenül a motor űrtartalmától. Ha az egy lakhelyen szereplő igénylők közül egynél többnek van gépkocsija, akkor az illető család szintén nem jogosult a segélyre, tudtuk meg a szóvivőtől.

Plusz iratok

Újdonság, hogy ettől a szezontól kezdve azoknak is jár segély, akik villanyárammal fűtenek. Az ő esetükben viszont feltétel, hogy ez legyen a fő fűtési mód, tehát ha az illető fával fűt, de néha bekapcsolja a radiátort, nem jogosult erre a támogatásra. A megszorítás egyébként érthető, mivel árammal történő fűtés esetén a támogatás elérheti a havi 242 lejt, míg fafűtésnél maximum 54 lej jár havonta. Ennél a kategóriánál egyébként az ASCO munkatársai kötelezőképpen el kell végezzék a szociális ankétot. Amint az ASCO szóvivőjétől megtudtuk, 18 ilyen kérvényt regisztráltak, s öt kérvény esetén felmerült a gyanú, hogy az illetők nem teljesítik a feltételeket. Szúrópróbaszerűen egyébként a többi kérvényezőnél is végeznek majd ankétokat, továbbá akkor, ha feltételezik, hogy az adatok nem valósak, netán ilyen jellegű értesítést kapnak.

Az idén két plusz iratot is kellett mellékelni: minden nagykorú igénylő esetében bizonylatot arról, hogy az illetőnek nincs mezőgazdasági földterülete (ezt a polgármesteri hivatalnál lehet igényelni), illetve egy bizonylatot a közpénzek felügyelőségétől az illető jövedelmeiről. A beérkezett dossziékat mostanáig számítógépbe táplálták, viszonylag kevés hiányosságot találtak. Ahol mégis hiányzik valami, telefonon értesítik az érintetteket, hogy egészíthessék ki mihamarabb. A kérvényeket pedig továbbra is elfogadják, viszont most már leghamarabb decemberre igényelhető a fűtési támogatás.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!