ERDON Helyi hírek

2013.10.10. 14:32

Nevetni jó

Október 11.-20. között zajlik a Comedy Cluj – a Vígjátékfilmek Nemzetközi Fesztiválja, melyen 35 ország több mint 130 filmjét mutatják be.

Október 11.-20. között zajlik a Comedy Cluj – a Vígjátékfilmek Nemzetközi Fesztiválja, melyen 35 ország több mint 130 filmjét mutatják be.

A filmfesztivált számos járulékos rendezvény gazdagítja - mondta Horatiu Dan fesztiváligazgató a sajtótájékoztatón. Az idei Vígjátékfilmek Fesztiváljának szpotját Felméri Cecília rendezte, a Végtelen percek, a Matthias, Matthias és Boldogságpasztilla című filmek rendezője. Csont Zsombor az animációt és Lénárd Yogi József a zenéjét szerezte.

A nyitó film Enough Said (Exek és szeretők) című vígjáték, melynek rendezője és forgatókönyvírója Nicole Holofcener. Főbb szereplők: Julia Louis- Dreyfus, James Gandolfini (ezen a nyáron hunyt el). Szerelemről, előítéletről, bizalomról szóló film.

Versenyfilmek

A versenyfilmek kategóriájában 8 ország 10 filmje pályázik a trófeára. Olyan filmek szerepelnek a versenyprogramban, melyeket az utóbbi 2 évben rendeztek - mondta Horatiu Dan. 2012-ben készült Quartet című angol film, Dustin Hoffman rendezésében. Paul Andrew Williams rendezte angol-német Dal Marionnak (Song for Marion) című film mutatkozik be. Maga film rendezője is Kolozsvárra jön. Megmérettetésen vesz részt az English Vinglish indiai film, Gauri Shinde rendezésében. Északi út című finn alkotás Mika Kaurismaki rendezésében. Oliver Ziegenbalg a rendezője a Russendisko német filmnek. A Populaire című francia film Régis Roinsard rendezésében látható. A Valóság (Reality) nevű film, Matteo Garrone rendezésében tekinthető meg. A programban szerepel Jerome Enrico által rendezett Paulette című francia film és Diederik Ebbinge rendezte Matterhorn című holland film, valamint maga nyitó film is.

A zsűri

A nemzetközi filmvilág 5 neves személyiségéből álló zsűri dönti el, ítéli meg a díjakat. Tagjai: Maja Bogojevic, a FIPRESCI montenegrói szervezetének elnöke, a Camara Lucida folyóirat főszerkesztője, Dan Burlac több hazai film producere, Simone Fenoil, a torinói Scuola Holden európai projektekkel foglalkozó részlegének igazgatója és Oscar Alonso a spanyol és dél-amerikai filmeket forgalmazó Latido Films munkatársa. Ksenia Koltsova az oroszországi nemzetközi filmfesztivál munkatársa.

Érdekességek

Horatiu Dan beszélt a filmek kiválasztásának feltételeiről. Igyekeztek reprezentatív filmeket választani, melyek a vígjáték különböző típusához tartoznak. Vannak tipikus vígjátékok, szatirikus filmek, de olyan vígjátékok, melyek drámai elemeket is tartalmaznak. Másrészt figyelembe kell venni, hogy a kiválasztott filmek a hazai közönség kulturális igényeinek, sajátosságainak feleljenek meg. A humornak helyi, nemzeti, regionális kötődése is van.

Az idei Comedy Cluj egyik érdekessége, hogy 3 napig rövidfilmeket mutatnak be a tordai sóbányában. Fel akarják kelteni a turisták érdeklődését a fesztiválfilmek iránt. A jövőbeli elképzelésük az, hogy ilyen érdekes környezetben is vetítsenek filmeket.

A Kiválóság –díja Amza Pellea (1931-1983) és Oana Pellea színészeket illeti, elismerést, tisztelgést jelent a munkásságuk előtt.

A Diákművelődési Házban a nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház bemutatja a Farsang (D’ ale carnavalului) című előadást, Silviu Purcarete rendezésében.

A Vígjátékfilm Fesztiválon bemutatják Lakos Nóra rendezésében a Magyar bajusz című magyar- német dokumentumfilmet, operatőr Csepeli Eszter. A Bajusz Európai bajnokságon külön kategória a hosszú, sűrű magyar bajusz. Ellenben az sem vicc, hogy a magyar bajusz kategóriában tíz éve németek nyerik meg a díjat. A film a magyar és a német csapatoknak a versenyre való felkészülését mutatja be. Valentin Hotea rendezte, 2013-ban készült Roxanne című román-magyar filmet is megtekinthetik a film iránt érdeklődők.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!