ERDON Helyi hírek

2013.09.30. 17:10

Tanévnyitó a Nagyváradi Állami Egyetemen

Egyetemi professzorok, közéleti személyiségek, politikusok, egyetemi hallgatók jelenlétében nyitotta meg 2013–2014-es tanévét tegnap délelőtt a Nagyváradi Állami Egyetem.

Egyetemi professzorok, közéleti személyiségek, politikusok, egyetemi hallgatók jelenlétében nyitotta meg 2013–2014-es tanévét tegnap délelőtt a Nagyváradi Állami Egyetem.

Az intézmény sporttermében nagy számban összegyűlt érdeklődőket elsőként dr. Constantin Bungău, az egyetem rektora köszöntötte. Beszédében kiemelte, hogy Nagyváradon ötven éve létezik folyamatosan felsőfokú oktatás, ugyanakkor a felsőoktatás 230 éves múltra tekint vissza a városban. A rektor kiemelte, hogy az intézménynek több mint tizenhétezer hallgatója van. A rektor az egyetem tanerőihez intézve szavait elmondta, hogy a tavaly még 1573 létező oktatói állást 1342-re csökkentették, vagyis 229-cel kevesebb oktatói állás van jelenleg az egyetemen az egy évvel ezelőttihez képest. Valójában míg egy évvel ezelőtt 1125 oktatói hely volt betöltve, addig jelenleg mindössze 1092 betöltött oktatói állás van. Bungău felhívta a figyelmet arra, hogy folytatódni fog a rendszer működtetésének optimizálása, vagyis további oktatói állások megszüntetésére lehet számítani. A rektor bejelentette, hogy ebben a tanévben ismét minőségellenőrzési, ún. auditvizsgálatnak vetik alá az egyetemet, és kifejezte reményét, hogy a Nagyváradi Állami Egyetem magas megbízhatóság fokozatú minősítést kap majd. Bungău közölte, hogy az egyetem tizenöt karon, több mint száztíz szakon oktatja a diákokat, ugyanakkor az egyetem 78 magiszterképző szakkal és tizenegy doktorképző szakkal büszkélkedik. Végezetül a tanintézmény partnereihez, támogatóihoz intézve szavait felhívta a figyelmet arra, hogy a felsőoktatás alulfinanszírozása és a sok esetben hibás politikai döntések számos problémát okoznak a Nagyváradi Állami Egyetemnek, ennek ellenére bízik abban, hogy ez az intézmény meg fog felelni az őt, valamint a térséget érő kihívásoknak.

Támogatás

Cornel Popa, a Bihar Megyei Tanács elnöke az általa képviselt intézmény támogatásáról biztosította az egyetemet, mert, mint mondta, a város által elért eredmények nagymértékben függnek az egyetem eredményeitől. A politikus felhívta az oktatók és a hallgatók figyelmét, ne feledkezzenek meg arról, hogy versenyben vannak a többi romániai felsőoktatási intézménnyel, és a megyei tanács segíteni fogja a váradi intézményt abban, hogy e versenyben a lehető legjobb eredményeket érje el. Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere rövid beszédében a polgármesteri hivatal támogatásáról biztosította az egyetemet. Figyelmet érdemelt Răzvan Tau, a Nagyváradi Állami Egyetem Hallgatói Szenátusa elnökének beszéde, aki bízik abban, hogy a nagyváradi önkormányzat az idén is biztosít kedvezményeket a tömegközlekedési eszközökön az itt tanuló egyetemisták számára, illetve számít az önkormányzat támogatására egy egyetemi központ, valamint további egyetemi kampuszok létesítése tekintetében.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!