ERDON Helyi hírek

2013.09.05. 15:04

Sokan igénylik a megelőző oltást

Havonta több mint hatvanan jelentkeznek Bihar megyében veszettség elleni megelőző oltásra és túlnyomó többségüket kóbor kutyák harapják meg. Mintegy 120 a gazdátlan kutyák száma Váradon.

Havonta több mint hatvanan jelentkeznek Bihar megyében veszettség elleni megelőző oltásra és túlnyomó többségüket kóbor kutyák harapják meg. Mintegy 120 a gazdátlan kutyák száma Váradon.

A veszettség elleni oltásra jelentkezők száma a tavaly februári, jászvásári esetet követően nőtt meg, amikor egy ötéves kislány életét vesztette a fertőzés következtében, tudtuk meg Lidia Bodrenciutól, a Bihar megyei Veszettség Megelőzési Központ főasszisztensétől. Míg azt megelőzően havonta tízen-tizenöten jelentkeztek és nagy részük az első oltás után abbahagyta a megelőző kezelést, mostanában a nyári hónapokban rendszerint hatvannál nagyobb a számuk és most már ritkaságszámba megy, ha valaki nem jelentkezik mind az öt oltásra (a kezelés 28 napig tart, ennek folyamán öt alkalommal kell megkapniuk az oltást, meghatározott időközökben).

Elköltöznek

Augusztus folyamán 65-en kaptak veszettség elleni oltást a központban, további húsz személynek pedig csak antitetanuszt kellett adniuk, mivel a kutyának meg voltak a kötelező oltásai. Júliusban 67, júniusban 61 Bihar megyei lakos kapott megelőző oltást, tudtuk meg. Mintegy hatvan százalékukat kóbor kutyák harapták meg – volt közöttük áruszállító, akit rakodás közben támadtak meg, de olyan személy is, akit a parkban, vagy az utcán haraptak meg, mondta a főasszisztens. Gyerekek is viszonylag nagy számban kaptak megelőző kezelést – őket többnyire falun haraptak meg kutyák, nemegyszer súlyosan. Az asszisztensnő elmondta, ha a harapás súlyos, akkor a először a Megyei Sürgősségi Klinika fogadóosztályán kell jelentkezni (UPU), ha pedig a seb felületes, akkor a veszettség elleni megelőző oltásért azonnal a Gheorghe Dima utca 4. sz. alatti központhoz lehet fordulni. A központ több évtizede ott működik, de hamarosan a Megyei Kórház régi, Fő utcai épületébe költözik, tudtuk meg.

Kevesebben vannak

Călin Ardelean, a nagyváradi Grivei kutyamenhely adminisztrátora szerint - a Mediafax hírügynökség értesüléseinek megfelelően - 2013-ban egyetlen olyan esetet sem regisztráltak, amikor kóbor kutya harapott volna meg valakit Váradon. Az adminisztrátor arról is beszámolt, hogy Nagyváradon kevesebb a gazdátlan kutya, mint más városokban, számuk szerinte mintegy 100-120-ra tehető, vagyis körülbelül tized annyian vannak, mint tíz évvel ezelőtt. A menhely adminisztrátora kérdésünkre elmondta, hogy naponta mennek befogni a gazdátlan kutyákat, továbbá bejelentések alapján is kiszállnak különböző címekre. A menhelyen egyébként a befogott kutyák száma mintegy háromszáz, mindannyian ivartalanítva, féregtelenítve vannak, megkapják a kötelező oltásokat és mikrochippel is ellátják őket. Hetente 15-18 kutyát adnak örökbe, augusztus folyamán 58 örökbefogadás történt. A városiak főként kistestű kutyát keresnek, a falusiak viszont épp ellenkezőleg, a nagy testű, házőrző kutyákat részesítik előnyben. Volt két olyan esetük is, amikor az örökbe adott kutya egyszer csak megjelent a menhelyen – de gazdáik következő nap már jelentkeztek is értük. „Kinyitották a kaput és a kutya kiszaladt, s ide jött, mivel tudta, hogy itt kap enni” - mondta a menhely adminisztrátora. Gazdátlan kutyákra vonatkozó bejelentéseket egyébként a 0726.126.891 telefonszámon fogadnak.

Neumann Andrea

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!