ERDON Helyi hírek

2013.09.26. 17:03

Magyar Rektori Konferencia Nagyváradon

Pénteken tartja ülését a Magyar Rektori Konferencia a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem (PKE). Az esemény részleteiről János Szabolcs a házigazda intézmény rektora tájékoztatta tegnap a sajtót.

Pénteken tartja ülését a Magyar Rektori Konferencia a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem (PKE). Az esemény részleteiről János Szabolcs a házigazda intézmény rektora tájékoztatta tegnap a sajtót.

János Szabolcs elmondta, hogy a konferencián képviselteti magát az összes Kárpát-medencei magyar felsőoktatási intézmény. Az esemény célja feltérképezni az együttműködési lehetőségeket, nagy hangsúlyt fektetve a közös képzések kialakításának lehetőségére. A rektor tudatta, hogy konkrét célkitűzés az, hogy a közös, jogi szempontból is nemzetközi szakokat működtessenek más egyetemekkel, ami azt jelenti, hogy a közös képzés a két ország együttműködő egyetemén zajlik, a diplomát vagy mindkét egyetem kiállítja, vagy egyazon oklevélen mindkét intézmény neve szerepel, és az oklevelet mindkét ország elismeri. János Szabolcs elárulta, hogy középtávon a Debreceni Egyetemmel közösen működtetett agrárképzést, illetve a PKE minden magiszterképzésért szeretnék nemzetközivé tenni, hosszú távon pedig a PKE leendő doktorképzése kapna nemzetközi státuszt. János Szabolcs bejelentette, hogy ezen a konferencián alapítják meg a Határon Túli Magyar Felsőoktatási Intézmények Bizottságát. A bizottság feladata lesz többek között javaslatokat kidolgozni arra vonatkozóan, miként viszonyuljon a Magyar Rektori Konferencia a határon túli magyar egyetemekhez. A bizottságban az egyetemek rektori szinten vesznek részt. János Szabolcs kifejtette, hogy a határon túli magyar felsőoktatási intézmények tanácskozási joggal tagjai a Magyar Rektori Konferenciának, míg e bizottság megalakítása elősegítheti azt, hogy a jövőben a határon túli magyar egyetemek teljes jogú tagjai legyenek az említett testületnek.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!