ERDON Helyi hírek

2013.09.03. 11:54

Folytatják az ebek összeírását

Nagyvárad- A jövő héten folytatódik a váradi önkormányzat megrendelésére elkezdődött kutya-összeszámlálás, valamint az ebek mikrochipekkel való ellátása. Az akció körülbelül jövő márciusig tart.

Nagyvárad- A jövő héten folytatódik a váradi önkormányzat megrendelésére elkezdődött kutya-összeszámlálás, valamint az ebek mikrochipekkel való ellátása. Az akció körülbelül jövő márciusig tart.

Nagyvárad önkormányzatának megbízásából másfél hónappal ezelőtt, július közepén kezdődött el a város területén élő kutyák megszámlálása, illetve az azonosítást megkönnyítő mikrochipekkel való ellátásuk. Az akcióban közös csapatot alkotnak a Polgármesteri Hivatal műszaki osztályának, a helyi rendőrségnek és a Közterület-fenntartó Vállalatnak (ADP) a munkatársai, akikhez egy-egy állatorvos is csatlakozik.

Mircea Stejeran koordonátor kedden arról tájékoztatta az Erdély Online-t, hogy Várad-Hegyalján már végeztek a munkával, a nyári szabadságolások miatt azonban az elmúlt hetekben nem dolgoztak. Eddig körülbelül 2000 ebet sikerült megjelölniük, s arra számítanak, hogy legkésőbb jövő márciusig végezni tudnak a feladatukkal, hiszen a lakosság eddig együttműködő volt. A jövő hét elejétől, tehát szeptember 9-től ismét Várad-Őssiben lesznek jelen. Amellett, hogy az eddig megszokott módon az otthonaikban keresik fel a tulajdonosokat, illetve egy asztalt helyeznek ki, ahová a szomszédos házakban lakók odavihetik az állataikat, minden második pénteken egy nagyobb sátrat is felállítanak a kampányhoz legközelebbi parkban.

Adatbázis

Az összeírás tulajdonképpen a négylábúak fajtájára, méretére, nemére, színére, életkorára és állapotára vonatkozó adatok begyűjtését jelenti, melyekből az önkormányzat egy adatbázist kíván összeállítani. A mikrochip egy egységes kóddal ellátott, mákszem nagyságú elektronikus szerkezet, melynek elhelyezése legfeljebb 1 percet vesz igénybe. A procedúra elvégzése ingyenes, és a helyhatóság illetékeseinek becslése szerint körülbelül nyolc-kilenc hónapig elhúzódik, Váradon ugyanis mintegy 6 ezer kutyát tartanak, a kóbor ebek száma pedig 50-100. A gazdiktól azt is megkérdezik: hajlandóak-e később ivartalanítani házi kedvencüket, mely eljárás 100 lejbe kerül, amennyiben az erre a célra kijelölt állatorvosnál történik. A mikrochipezés elmulasztása 300 lejtől 600 lejig terjedő, a sterilizálás elmaradása 400 lejtől 800 lejig terjedő büntetést von maga után.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!