ERDON Helyi hírek

2013.08.26. 12:11

Növekvőben a súlyos TBC-esetek száma

A nagyváradi városi kórház TBC-osztályának több kórtermét újította fel egy civil szervezet. Amint a pénteki ünnepség során elhangzott, nyugtalanítóan sok a súlyos TBC-eset Bihar megyében.

A nagyváradi városi kórház TBC-osztályának több kórtermét újította fel egy civil szervezet. Amint a pénteki ünnepség során elhangzott, nyugtalanítóan sok a súlyos TBC-eset Bihar megyében.

A Gavril Curteanu városi kórházhoz tartozó volt TBC-kórház gyermekrészlegére azokat a gyerekeket utalják be, akiknek a családjában ütötte fel a fejét a kór, s emiatt megelőző kezelést kell kapniuk. Különféle korosztályokhoz tartozó gyerekek vannak itt, a legkisebb egy kéthetes csecsemő, akinek az anyukája a TBC előrehaladott formájában szenved, és a fertőzőrészlegre van beutalva. A megelőző kezelés hosszú hónapokat vesz igénybe, a gyerekek nehezen tűrik a bezártságot. Amint dr. Marilena Crişan szakfőorvos ismertette, nagy részük szegény családokból származik, messzi falvakból kerülnek Váradra, És szüleik csak ritkán tudják meglátogatni őket.

Segítség

Az Amia – Gyermeklélek (Suflet de copil) egyesület segítsége nagyon jól jött, hangzott el. Az egyesület önkéntesei négy kórterem falait festették ki rajzfilmfigurákkal, hogy a gyerekek számára kellemesebb környezetet teremtsenek, ezenkívül a kórtermeket és a mellékhelyiségeket érintő kisebb javítások mellett két LED típusú színes televíziót, egy kivizsgálásra alkalmas kanapét, valamint új matracokat vásároltak. A beruházás maga 12.500 lej volt, az önkéntesek munkáját pedig további 15 ezer lejre becsülték. Amint Alina Crainictól, az AMIA alapítójától megtudtuk, önkénteseik nap mint nap biztosítják a beutalt gyerekek felügyeletét, szórakoztatását.

Alulfinanszírozás

Az átadás alkalmából szervezett pénteki ünnepségen részt vett Ovidiu Laurean-Pop, a Gavril Curteanu városi kórház menedzsere is, aki elmondta, hogy igyekeznek egy új székhelyet találni ennek a részlegnek, mert a mostani nem felel meg az európai követelményeknek (mint megtudtuk, a belső útvonalak nincsenek megfelelően elválasztva a fertőző betegek részlegétől).

Dr. Marilena Crişan arról is beszámolt: az országos TBC-program alulfinanszírozása nagy gondot jelent számukra, nemegyszer előfordult, hogy a kórháznak kellett megvásárolnia a gyógyszereket, hogy biztosítva legyen a kezelés folyamatossága. Azt is megjegyezte a doktornő: aggasztó, hogy a TBC egyre súlyosabb formáival szembesülnek egyre fiatalabb kortól. Az utóbbi hat hónap során tizennyolc gyermek kapott TBC elleni kezelést Bihar megyében, s hatan közülük súlyosan fertőzöttek. Egyúttal 240 gyereket részesítettek megelőző kezelésben.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!