ERDON Helyi hírek

2013.08.27. 16:09

Barátságos eurorégiós focitorna

Bihar és Hajdú-Bihar megyékből összesen tizenhat csapat vesz részt az augusztus 28-án kezdődő Bihar-Hajdú-Bihar barátságos labdarúgótornán.

Bihar és Hajdú-Bihar megyékből összesen tizenhat csapat vesz részt az augusztus 28-án kezdődő Bihar-Hajdú-Bihar barátságos labdarúgótornán.

Romániában premiernek számít, hogy egy másik országgal közösen szervez labdarúgótornát, jelentette be a sporteseményt beharangozó keddi nagyváradi sajtótájékoztatón Cornel Popa a Bihar Megyei Tanács elnöke. A tornán Bihar megyéből a negyed és az ötödosztályából kilenc, míg Hajdú-Bihar megye negyed-, ötöd-, és hatodosztályából hét csapat vesz részt. Cornel Popa kifejtette: a sportesemény célja az, hogy támogassák az alsóbb osztályú labdarúgást, annál is inkább, mert egyre kevesebb az anyagi támogatás a labdarúgásban, továbbá fiatal tehetségeket kívánnak felfedezni. Cornel Popa kifejezte reményét, hogy ez a torna valamiképpen hozzájárulhat a térség gazdasági fellendüléséhez is. Tóth Attila a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke a sajtótájékoztatón leszögezte: biztos abban, hogy sikerül ezzel a rendezvénnyel hagyományt teremteni, illetve sikerül fiatal tehetségeket felfedezni. Hozzátette, hogy egy-egy ilyen torna hozzájárulhat ahhoz, hogy nőjön a két ország labdarúgásának a színvonala, ami elvezethet oda, hogy a két ország nem fog játékosokat importálni a bajnokságaiba, hanem épp ellenkezőleg, román és magyar játékosokat fognak exportálni más országok bajnokságaiba.

Lebonyolítás

Ezt követően ismertették a torna menetét. A tizenhat résztvevő négy csoportba osztották úgy, hogy mindegyik csoportban két-két román és magyar csapat kerül. Ezalól kivételt képez a B. csoport, ahol egy magyarországi és három romániai csapat játszik egymással. A csoportkörben a csapatok két mérkőzést játszanak egymással. A csoportok első két helyezettje jut tovább a jövő tavasszal sorra kerülő egyenes kieséses szakaszba. A párosítást sorsolással döntik majd el. A negyeddöntők első mérkőzése 2014. április 16-án, a visszavágó április 23-án lesz. Az elődöntők első mérkőzése április 30-án, míg a visszavágók május 7-én lesznek. A nagydöntő és a kisdöntő a nagyváradi Bodola Gyula stadionban lesz május 14-én. A mérkőzésekre szerdai napokon kerül sor. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a barátságos labdarúgó torna összköltségvetése 500 ezer lej, mely összeget kizárólag a Bihar Megyei Tanács biztosítja. Minden csapat kap 7400 lejnyi részvételi díjat, emellett minden egyes döntetlenért ezer lejt kapnak a csapatok, a győzelmek pedig háromezer lejt érnek. A turné végén az első nyolc csapat is pénzjutalmat kap: az 5-8 helyezett együttesek egyenként ötezer lejt, a negyedik helyezett tízezer lejt, a harmadik helyezett húszezer lejt kap. A második helyezett csapat jutalma harmincezer lej, míg a turné győztese hatvanezer lejt kap a trófea mellé.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!