ERDON Helyi hírek

2013.07.16. 09:20

Szingapúri fiatalok a PKE-n

Két szingapúri fiatal, Kevin Wong és Matthew Tan volt a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) keretében működő Colloquia Nyelvvizsgaközpont nyári magyar nyelvtáborának résztvevője.

Két szingapúri fiatal, Kevin Wong és Matthew Tan volt a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) keretében működő Colloquia Nyelvvizsgaközpont nyári magyar nyelvtáborának résztvevője.

A világ számos országában megszokott, de nálunk még ismeretlen szokás, hogy a fiatalok a középiskolai tanulmányaikat követően, de még az egyetem előtt egy hosszabb, több hónapig tartó vakációra mennek, és ezidő alatt önkéntes munkát vállalnak, utazgatnak vagy nyelveket tanulnak. E két utóbbit összekötve érkezett városunkba Kevin Wong és Matthew Tan a távoli Szingapúrból, hogy megpróbálják elsajátítani a magyar nyelv alapjait, valamint, hogy megismerjenek az övéktől számos dologban eltérő kultúrát. A két szingapúri fiatal július 8–12. között vett részt a PKE keretében működő Colloquia Nyelvvizsgaközpont nyári nyelvtáborában, ahol a magyar nyelv alapjai mellett megismerkedhettek Nagyváraddal, az itt élőkkel és a magyaros ételekkel. Mivel a két fiatalt érdeklik az idegen nyelvek, elhatározták, hogy a hét hónapos vakációjuk során szeretnének megtanulni egy új nyelvet. „Az interneten rákerestünk a nyári nyelvtáborokra Európában és így találtunk rá a Colloquia Nyelvvizsgaközpont ajánlatára. Először járunk Romániában, július 13-án már indulunk is tovább, a következő megálló Zágráb (Horvátország) lesz”- mondták el a fiúk, akikkel itt tartózkodásuk utolsó napján beszélgettünk.

Nehéz a magyar nyelv

„A város elég kicsi és csendes, nagyon kellemes, az emberek pedig nagyon barátságosak. Talán meglepődhettek, hogy ázsiai emberek járkálnak itt, de nagyon barátságosak voltak azok, akikkel találkoztunk”- tudtuk meg véleményüket a városról, majd a magyar nyelvről kérdeztük Kevin és Matthew véleményét: „a magyar nyelv egy tökéletesen új dolog volt számunkra, mivel teljesen különbözik az angoltól vagy a kínaitól, de a némettől is. Nagyon nehéz megtanulni a nyelvet, de egy adott pont után könnyebbé válik. Érdekesnek találjuk, hogy egyetlen szóval milyen sok mindent lehet kifejezni, mennyi információt tartalmazhat a szavak végén levő dolgok (ragok és képzők szerk. megj.) változása miatt”. A szingapúri fiatalok lehetőségeikhez mérten a jövőben is gyakorolni fogják a magyar nyelvet. „Szeretnénk visszajönni ide, de mivel mindketten egyetemre megyünk, sok múlik azon, hogy mennyi időnk lesz, de mindenképpen szeretnénk visszatérni még.” Az egyhetes nyelvtábor nem csak tanulásból állt, hanem városnézésből, kirándulásokból és szabad programokból is. Egyik nap a Medve barlangba látogattak el, a városban pedig többek között megnézték a polgármesteri hivatalt, a Szigligeti Színházat, a parkokat és más épületeket. „Legjobban a színház épülete tetszett, amelyet belülről is volt alkalmunk megcsodálni. Szingapúrban minden színház úgy néz ki, mint a mozik, nincsenek ilyen terek és ilyen díszítések.”

Nyelvtábor külföldieknek

„Összességében nagyon jól éreztük magunkat az elmúlt egy hét során, talán azért mert Várad annyira más minden szempontból mint Szingapúr. Új dolgokat láttunk és tanultunk, szép emlékekkel megyünk tovább”- tette hozzá Kevin és Matthew. Kiss Noémi, a Colloquia Nyelvvizsgaközpont referense érdeklődésünkre elmondta, hogy a nyári magyar nyelvtábor aránylag új kezdeményezés, hiszen tavaly szervezték meg első alkalommal. A tábort azon külföldi személyeknek szervezik, akik szeretnének megismerkedni a magyar nyelvvel. Az idei tábor során minden nap délelőtt és délután öt óra intenzív nyelvoktatáson vehettek részt a szingapúri vendégek, délután pedig városnézésen, egynapos kiránduláson és más programokon.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!