ERDON Helyi hírek

2013.07.23. 10:27

Lecsökken a kiadható taxisengedélyek száma

A maximálisan kiadható taxiengedélyek számának jóváhagyásáról tartottak közvitát a Nagyváradi Polgármesteri Hivatalban július 22-én. A taxisok nem kaptak kielégítő válaszokat kérdéseikre.

A maximálisan kiadható taxiengedélyek számának jóváhagyásáról tartottak közvitát a Nagyváradi Polgármesteri Hivatalban július 22-én. A taxisok nem kaptak kielégítő válaszokat kérdéseikre.

Emil Benţan a Műszaki Igazgatóság ügyvezető igazgatóhelyettese ismertette a kiadható taxiengedélyek számáról szóló tervezetet a közel harminc megjelent taxisnak. Mint elmondta a 2003/38-as számú taxizásról szóló törvény előírja, hogy a helyi közigazgatások a helyi tanácsi határozatokon keresztül meg kell szabják a kiadható taxiengedélyek számát öt éves periódusokra. Kiemelte, hogy a törvény előírja, hogy ezer lakosra maximum négy engedélyt adhatnak ki. „A 2011-es népszámlálást és a 2013-as végleges adatok közlését követően a Bihar Megyei Statisztikai Hivatal közleménye szerint Nagyvárad 196.400 lakossal rendelkezik, így a kiadható taxiengedélyek száma is lecsökken 785-re, a 4/1000-es rendszer szerint”- ismertette Emil Benţan. Hozzátette, hogy jelenleg 884 taxis rendelkezik érvényes engedéllyel, de ez nem azt jelenti, hogy 99 taxistól elveszik az engedélyt, hanem csak azt, hogy a továbbiakban nem adnak ki engedélyeket, amíg a lakosság száma nem nő meg, vagy a taxisok száma nem csökken 785 alá.

Biztonságban még egy évig

A jelenlevő taxisokat nem nyugtatta meg teljesen a hír, hiszen arra a kérdésre nem kaptak egyenes választ, hogy mi lesz jövőre, amikor lejárnak az engedélyek és a hosszabbításra kerül a sor. „Vajon meghosszabbítják mind a 884 taxisnak az engedélyét, vagy akkor már csak 785 fogja megkapni. Ezt tudnunk kell, hogy fel tudjunk készülni”- elégedetlenkedett az egyik felszólaló. Emil Benţan kitérő válaszában csak annyit mondott, hogy nem az engedélyek meghosszabbítása a közvita témája, hanem az engedélyek száma, „amit ha kívánnak akár le is lehet csökkenteni”, továbbá hozzátette, hogy egy év alatt még sok minden történhet, más törvényeket is hozhatnak addig. További problémaként a jelenlevők felvetették, hogy az önkormányzat időben kellene nyilvánosságra hozza a taxisengedélyek odaítélésének feltételeit, hogy időben fel tudjanak készülni. Benţan elmondása szerint erre ez év őszén, vagy év végén sor is kerül, hozzátéve, hogy aki minden előírt feltételt teljesít, annak nem kell mitől tartania, biztos meghosszabbítják az engedélyét. A jelenlevők még felvetették a taxik egységes színének és az engedély nélkül taxizók problémáját is. A taxisengedélyek számát tekintve még tíz napig várják a javaslatokat.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!