ERDON Helyi hírek

2013.07.07. 17:56

Kovács Apollóniára emlékeztek Várad-Velencén

Szombaton este egy nagy sikerű nóta- és operettest keretében, a nagyvárad-velencei RMDSZ-körzet szervezésében Kovács Apollónia Kossuth-díjas nótaénekesre emlékeztek a Kolozsvári úti kultúrotthonban.

Szombaton este egy nagy sikerű nóta- és operettest keretében, a nagyvárad-velencei RMDSZ-körzet szervezésében Kovács Apollónia Kossuth-díjas nótaénekesre emlékeztek a Kolozsvári úti kultúrotthonban.

Az egy népszerű közösségi oldalt működtető Bertalan Kata és Kovács Géza, valamint a Cservák Miklós irányította várad-velencei RMDSZ-körzet szervezésében az erdélyi származású- vulkáni születésű- Kovács Apollónia Kossuth-díjas színész- és énekesnőre emlékeztek a Kolozsvári úti kultúrotthonban, aki tavaly november 17-én hunyt el 86 éves korában. Ahogy a Meleg Vilmos színművész által elmondott, Nemlaha György szövegére alapozott méltatás során is elhangzott, a magyar nóta, a cigány és a magyar népdal kincs ápolásának zászlóvivője volt, és nemcsak énekelte, de gyűjtötte is a dalokat, nótákat. 1949-1961 között a váradi színháznak volt a tagja, majd áttelepült Magyarországra, és egész énekes generációk példaképe lett. Szívhez szóló hallgató nótáit- mint például a Keresek egy régi utcát, vagy Tudod-e, hogy miért halnak meg ősszel mind a rózsák- az egész nótaszerető közönség dalolja éppúgy, mint a magas színvonalon előadott csárdásait: Országúton hosszú a jegenyesor, Házunk előtt bólogató akácfa. A véletlen- vagy nem?- folytán sírja a Kerepesi temetőben éppen szemben van a Szigligeti Edéével, akinek Cigány című darabjában ő volt az egyik főszereplő, és amelyben először énekelt színházban magyar nótát.

Neves előadók

A szombat esti rendezvényen a műfaj olyan neves előadóművészei szólaltattak meg magyar és cigánynótákat, illetve operettslágereket, mint a Hajdúnánásról érkezett Rékasiné Icuka, a Hollandiában élő Visser Ágnes, a törökszentmiklósi Oláh István, a budapesti Petik Erzsébet, vagy a hazai pálya előnyeit élvező, nagy népszerűségnek örvendő Kiss Lívia, Iványi Carmen, Tasnádi Melinda és Tasnádi Ferenc. Arról nem is beszélve, hogy a prímás a 100 Tagú Cigányzenekarból ismert ifj. Berki László volt, akit Jónás Béla- cimbalom, Farkas József- nagybőgő, Baranyi Ernő- brácsa és Kecskés Sándor- klarinét kisért. Nincs mit csodálkozni tehát azon, hogy nagyszerű hangulat uralkodott az éjfélbe nyúló koncerten, volt közös éneklés, taps és visszaskandálás, nem hiányzott egyetlen olyan elem se, mely hozzátartozik egy minőségi zenés együttléthez.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!