ERDON Helyi hírek

2013.07.03. 14:18

Görbe tükör az önkényeskedőknek Nagyváradon

Önkényes, rég nem demokrata Várad és a megye vezetése. Ez hangoztatja több példa nyomán is a Pro Democratia Szövetség váradi szervezete. Ironikus kérdőívet is készítettek, Kétfarkú Kutya Párt-stílusban.

Önkényes, rég nem demokrata Várad és a megye vezetése. Ez hangoztatja több példa nyomán is a Pro Democratia Szövetség váradi szervezete. Ironikus kérdőívet is készítettek, Kétfarkú Kutya Párt-stílusban.

Metróvonal Nagyvárad és Belényes között. A Decebal híd melletti Körös-sziget feljebb költöztetése, a központba, és Mihai Viteazul Islandra való átkeresztelése. Siratófal és a képtelenség falának felhúzása Széplak és Margitta között, a soha el nem készült autópályára emlékezve, a falon a szállításügyi miniszterek fotóival. Várad Velence és Rogériusz negyedeinek autonómmá nyilvánítása, s a diplomáciai kapcsolatok felvétele Olaszországgal. Annak elintézése, hogy a váradi hőközpont által kibocsátott fekete füst kizárólag Magyarország felé szálljon, mentesítve ezáltal megyénket e szennyezéstől. Ilyen és ehhez hasonló iroikus ötletekkel állt elő tegnap a Pro Democratia Szövetség (APD) váradi szervezete, ennek révén is bírálva a nagyváradi, valamint a Bihar megyei USL-s vezetést, amely egyre több önkényes döntést hoz, a polgárok feje fölött, a bírálatokat figyelmen kívül hagyva. A szervezet szerint a megyeszékhely Ilie Bolojan vezette adminisztrációja, valamint a megye Cornel Popa uralta vezetése elzárkózik az érdemi párbeszédtől, ráadásul ésszerűtlen döntéseket hoz, amelyek még csak nem is kevés pénzt visznek el.

Arrogáns vezetések

Az APD, amelyiknek jelenleg nincs székhelye – de az önkormányzattól már kérvényezett, bár kérdéses, hogy kap-e, pedig jogosult lenne rá – egy padon tartotta sajtótájékoztatóját ma, a December 1 parkban. A szövetség két képviselője, Adrian Simon és Florin Budea számos gondot sorolt, ami a város és a megye vezetését illeti. Szerintük „Már rég nem demokrácia az, ahogy irányítanak Váradon és Biharban. A legutóbbi váradi példa csak a Szent László tér átépítésével kapcsolatos arrogáns hozzáállásuk, a polgárok semmibevétele. Vagy itt van az, hogy a Megyei Tanács vezetői között a mai napig nincsenek pontosan és hivatalosan leosztva még a hatáskörök, felelősségi körök sem.” További példaként említették, hogy a megye vezetése 90.000 eurót fizet ki egy cégnek, amelyik szeptemberig elkészíti úgymond a megye fejlesztési stratégiáját – csakhogy erre semmi szükség, mivel az ország régiósítása miatt már nem külön megyei fejlesztési stratégiák kellenek majd. Ráadásul a komoly pénzért készülő irat várhatóan össze lesz csapva, mivel eddig – az APD információi szerint – nem is dolgozott rajta a megbízott cég, szeptemberig pedig alig van idő, komoly munkához több kellene. „Majd ősszel odacsapnak elénk egy pár száz oldalas szöveget, s kész, ráadásul ilyen fejlesztési stratégia szükségtelen is immár a régiók miatt, amelyekbe a megyéket tömörítik” - összegezte az APD képviselője. További kérdés, hogy akkor a megyei tanácsosok ezután mit tartanak szem előtt: a saját konkrét választási ígéreteik valóra váltását a fejlesztések kapcsán, vagy az úgymond fejlesztési stratégiában majd szereplő új célokat. Az APD már el is küldte ezt a kérdését személye szerint mindegyik tanácsosnak, e hó végéig várják a válaszokat. Amelyekben azonban szintén nem jeleskedik a Megyei Tanács és a nagyváradi városi testület sem: a szervezet megkereséseit a legtöbb tanácsos válasz nélkül szokta hagyni, még akkor is (sőt, főleg akkor), ha az saját tanácsosi munkájára vonatkozik. Kifogásolták azt is, hogy a Bolojan-adminisztráció többször egyszerűen törölte a netes fórumokról a bíráló kommentárokat, legutóbb például a főtér átépítésével kapcsolatosakat.

Nesze neked, fejlesztés!

Mindezek miatt tehát a Pro Democratia Szövetség (APD) váradi szervezete ironikus kérdőívet készített, amelyben a Megyei Tanács úgymond fejlesztési stratégiáját parodizálja, ugyanakkor görbe tükröt állít a megye és a város vezetése által szokásba hozott arroganciának, diktatorikus stílusnak, valamint a meg nem oldott problémákra is célozgat. A kérdőívet az APD most induló Facebook-profiljára töltik majd fel – arról, hogy elküldik-e a váradi és megyei tanácsosoknak is, még nem született konkrét döntés. Összesen 15 „fejlesztési irányt, projektet” sorolnak fel az iratban, „azt kérve” annak olvasójától, hogy jelöljön be hármat, amely szerinte a legfontosabb. A cikkünk elején ismertetett „projektek” mellett olyanok is szerepelnek még a listán, mint „a váradi George Washington utca átkeresztelése bármely olyan névre, amelyik nem emlékeztet amerikanizmusokra”, vagy „a választási ígéretek szemétbe dobása, szelektív gyűjtési rendszer szerint”, „telekcsere Fehér megyével, a hegyek átköltöztetésével, úgy, hogy megszabaduljunk a Nagyvárad melletti, szeméttel teli területtől, mindezt valami uniós projektből pénzelve”, továbbá „a Nagyvárad Metropolis Övezet és Bihar Megye nagyhercegségének megalapítása”, vagy épp „egy váradi pláza parkolójában sárkányröptető verseny szervezése gyerekeknek, hogy végül a helyet elnevezhessék Junior Nemzetközi Repülőtérnek”. Az APD-kérdőíven egyébként van olyan válaszlehetőség is: „nem hiszek a fejlesztési tervekben, főleg meg a politikusokban, nem, s abban, hogy képesek, vagy hajlandóak lennének ilyesmiket gyakorlatba is ültetni”.

A szervezet képviselői jelezték: továbbra is nyomon követik az irányítók munkáját, s ha szükséges, a további bírálatokkal sem fukarkodnak majd.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!