ERDON Helyi hírek

2013.07.28. 12:26

A famaffia és a politikum

Ha nem lenne annyira szomorú, elkeserítő és oly régi, több évtizede tartó jelenség, akkor most nem is tennénk szóvá. Lopják az erdőket. Legyünk őszinték, sokan ezt tették, ha szükségük volt faanyagra.

Ha nem lenne annyira szomorú, elkeserítő és oly régi, több évtizede tartó jelenség, akkor most nem is tennénk szóvá. Lopják az erdőket. Legyünk őszinték, sokan ezt tették, ha szükségük volt faanyagra.

A zöld arany komoly valutát jelent. Mindig is az volt. Nem csak az építkezésben, lásd azt a sok faházat, csűrt, istállót, fatemplomot, hidat, hajót, melyet építettek, de valamikor a vasútépítésre is felhasználták.

A valóság az, hogy az erdő ritkítása, gondozása mindig megbecsült mesterség volt. De sajnos hosszú évtizedeken keresztül ebek harmincadjára hagyták az erdőket. Lévén minden állami, ami lefordítva mostani nyelvre, lophattak amennyit éppen akartak.

Talán ennek is köszönhető, hogy a napokban már másodszor jött Kolozsvárra Lucia Varga, erdészeti és vízügyi miniszter. Az Erdészeti Igazgatóság képviselőivel tartott sajtótájékoztatón a Kolozs megyében történt illegális erdőirtások méreteiről beszélt, elmondva: „A famaffia ténykedését a politikum is támogatta.” Hozzá tenném, most is támogatja. Bizonyítja: az utóbbi hónapokban végzett ellenőrzések eredményeképpen Kolozs megyében 17 erdészt bocsátottak el. A miniszter elmondása szerint a megyében 1000 hektár erdő nyom nélkül eltűnt az utóbbi években, köszönhető a famaffia ténykedésének.

Az utóbbi négy-hat évben illegálisan kivágott faanyag mintegy 350 ezer köbmétert tesz ki, amelynek értéke eléri az 54 millió lejt. „Ekkora mennyiséget nem lehet csak úgy ellopni, anélkül, hogy az állami intézmények ne vették volna észre.”

Amint Lucia Varga sajtótájékoztatóján mondta: „A vétkesek java most nyugodtan ül, mert a bűncselekmény romániai törvénykezés értelmében 3 év alatt elévül.

De biztosítom az érintetteket, hogy bűnvádi dossziét állítunk össze, és fizetni fognak”. „Hihetetlen, hogy mi történt Kolozs megyében, azoknak a tudtával, akik az utóbbi időben Romániát vezették.”

A végzett ellenőrzések eredményeképpen augusztus elsejétől 20 erdész munkaszerződését bontják fel, további 34 alkalmazottat pedig adminisztratív büntetésekkel sújtanak. Olyan esetet is találtak, amikor az erdésznek civil szerződése volt a fakitermelésben, fafeldolgozásban, érdekelt magáncéggel.

Mindezeket felülvizsgálják, és a törvények szerint fognak eljárni.

Számunkra, mint egyszerű polgároknak marad az esetleg napról napra lanyhuló érdeklődésünk a dolgok menetével kapcsolatban.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!