ERDON Helyi hírek

2013.07.19. 14:21

A cement lehetett a hibás

A szakember szerint a felhasznált cement gyenge minősége okozhatta a repedéseket a váradi Sas-palota mozaikpadlózatában.

A szakember szerint a felhasznált cement gyenge minősége okozhatta a repedéseket a váradi Sas-palota mozaikpadlózatában.

A kivitelező Marconst cégnek újra kell öntenie a váradi Sas-palota mozaikpadlózatát, azok után, hogy a nagyváradi önkormányzat nem vette át a munkálatokat. Jakabffy László a felújítási munkálatok felügyelője a nagyváradi városháza részéről lapunknak elmondta, hogy a Marconst vállalat tárgyalásokat folytatott a városvezetéssel, melynek nyomán a felek megegyeztek arról, hogy az új mozaikozást is a Marconst cég fogja irányítani. Jakabffy László elárulta, hogy jelenleg azt tanulmányozzák, hogy mi lehetett az oka annak, hogy a mozaikban számos repedés keletkezett. Többek között tanulmányozzák a felhasznált cement minőségét, amit nagyon gyanúsnak találnak. A felhasznált cementet egy kolozsvári laboratóriumban elemzik, de mivel a megkötési időszak eléri a 28 napot, ezért hosszabb időre van szükség ahhoz, hogy megállapítsák, milyen a cement összehúzódása. Jakabffy elárulta, hogy vizsgálják annak lehetőségét is, hogy netán a villamosforgalom lehetett az oka a mozaik megrepedésének, de mint a szakember megjegyezte, nem valószínű, hogy ez lenne az ok, sokkal valószínűbb, hogy a cement minősége miatt kell újra elvégezni a mozaikozást. Végezetül a Marconst keres egy olyan vállalkozást, amelyik elvállalja a mozaikozást. Jakabffy hozzátette, hogy a tervezők most azon dolgoznak, hogy kisebb, két négyzetméteres mezőkbe lehessen beönteni a mozaiklapokat, ugyanis az elvégzett munkálatban vannak tíz négyzetmétereres mozaikmezők is, amelyek szintén növelik a repedések kialakulásának veszélyét. Jakabffy László leszögezte, hogy van rá mód, hogy a városháza által megszabott határidőig az elvárt minőségű munkát végezze el a kivitelező. Ehhez azonban az kell, hogy pontos képet kapjanak arról, mi lehetett a hibák pontos oka.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!