ERDON Helyi hírek

2013.07.22. 18:19

A belsőépítész tudatos formáló

Nagyvárad- Hétfő délután a Vizuális Művészetek Galériájában A belsőépítész- az emberi környezet tudatos formálója címmel nyílt kiállítás egy határ menti építészeti partnerkapcsolatnak keretében.

Nagyvárad- Hétfő délután a Vizuális Művészetek Galériájában A belsőépítész- az emberi környezet tudatos formálója címmel nyílt kiállítás egy határ menti építészeti partnerkapcsolatnak keretében.

O. Ecker Judit, a Magyarországi Építész Kamara belsőépítészeti tagozatának elnöke az Erdély Online-nak elmondta: az esemény egyik aktualitását az adja, hogy augusztus 1-től kapják vissza a belsőépítész szervezői jogosultságot, mely 2009-ig létezett, és azt jelentette, hogy bizonyos közpénzekből épült, vagy közbeszerzési eljárások alatt álló épületnél nem lehetett csak ennek birtokában dolgozni. Ezzel valójában az ez irányú képzettséggel nem rendelkező, de magukat szívesen belsőépítésznek nevező „emberkéket” próbálták kiszorítani. A belső építészeket ugyanis művészeti egyetemeken képzik, melyből kettő működik Magyarországon. A tárlatot két évvel ezelőtt az Építész Kamara belsőépítészeti tagozata hozta össze azzal a céllal, hogy bemutassák az építészek és a belső építészek harmonikus együttműködését. Nem véletlenül választották azt a szlogent, hogy A belsőépítész- az emberi környezet tudatos formálója, ugyanis nagyon fontosnak tartják azt, hogy a környezetünk ne csupán valamilyen érzésvilág szerint, vagy ad hoc módon alakuljon, hanem valamilyen tudatos formálás útján jöjjön létre. A tablók tematikusan, kilenc téma köré felsorakozva mutatják be azokat a példaértékű alkotásokat, melyek az utóbbi években készültek, és mely munkák közben együtt dolgoztak építészek és belsőépítészek.

A vándorkiállítást 2011-ben Budapesten indították útjára az Építészeti Központban szervezett szakmai konferencia keretében. Ezután Debrecenben lehetett megtekinteni, Váradra pedig a Hajdú-Bihar megyei és a Bihar megyei építész kamarák közötti jó viszonynak köszönhetően került.

Együttműködés

Czéh Judit vezetőségi tagtól megtudtuk, hogy körülbelül 90 tablót tartalmaz a kiállítás teljes anyaga, melynek töredékét hozták el Váradra, lévén hogy több hely nem volt ezek számára. Úgy válogatták össze, hogy több épülettípust mutassanak be, és az épületen belül rávilágítsanak arra, hogy mit jelentett a belső építész közreműködése az építész munkája során. Utóbbi ugyanis nem tudja olyan részletességgel végiggondolni a feladatot, hiszen ezer más megoldás függ az ő döntéseitől, ezért szükség van az együtt gondolkodást megteremtő partnerkapcsolatra. „Meg akartuk mutatni nem csupán a szakma képviselőinek, hanem a nem hozzáértő érdeklődőknek is, hogy igenis van jelentősége ennek az együttműködésnek”, hangsúlyozta.

A tárlatnyitón a budapesti vendégeken kívül felszólalt Angela Lupşea, a Románia Építész Kamara Bihar megyei szervezetének jogtanácsosa, Pafka Ernő alelnök és Pecsenye Béla, a Hajdú-Bihar Megyei Építész Kamara elnöke is. A kiállítás augusztus 9-ig tekinthető meg, munkanapokon 10-18 óra között.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!