ERDON Helyi hírek

2013.06.17. 09:00

Visszaakapták a templomjukat

Visszaszolgáltatták a görög-katolikus egyháznak azt a Várad központjában lévő templomot, amelyet eddig az ortodox egyház használt. A restitúció per útján történt. A görög-katolikusoktól a kommunista rezsim kobozta el a templomot, s adta azt ortodox használatba.

Visszaszolgáltatták a görög-katolikus egyháznak azt a Várad központjában lévő templomot, amelyet eddig az ortodox egyház használt. A restitúció per útján történt. A görög-katolikusoktól a kommunista rezsim kobozta el a templomot, s adta azt ortodox használatba.

Hatvanöt év kellett az igazságtételhez: most kapta csak vissza a görög-katolikus egyház a nagyváradi Szent György templomot és a telket, amiket még a kommunista diktatúra idején vettek el. A városközpontban, a Proiect Bihor székhelye mellett lévő templomot, valamint a hozzá tartozó 332 négyzetméternyi területet eddig az ortodox egyház használhatta. A visszaszolgáltatásról szóló ítéletet már idén januárban meghozta a marosvásárhelyi bíróság, ám csak június 14-én írták alá a felek az átadási jegyzőkönyvet, így most vált véglegessé és teljessé a restitúció. A múlt hét végén meg is tartották az első görög-katolikus szertartást a templomban – Virgil Bercea görög-katolikus püspök is részt vett az eseményen. Több mint fél évszázada nem volt ott ilyen szertartás, tekintve, hogy az elnyomó hatalom az ortodoxoknak adta át az épületet. A váradi görög-katolikus szeminárium templomát 1858-ban építették, majd 1948-ban, amikor a kommunista rezsim betiltotta ezt a felekezetet, elkobozták a létesítményt. Az akkori parókus lelkészt Alexandru Raţiut az oltár elől hurcolták el, letartóztatták, majd börtönbe vetették. Az úgynevezett forradalom után a görög-katolikus egyház többször is azt kérte az ortodoxtól, hogy legalább használják közösen, felváltva a templomot – ám az ortodoxok ezek megkeresésekre nemet mondtak. Ezért 2006-ban végül peres útra terelte az ügyet a görög-katolikus egyház. Az ügy elhúzódott, ráadásul a legfelső bíróságig jutott, ahol az eljárás megismétlését is elrendelték. Ilyen előzmények után született meg végül az ítélet. A visszakapott templomban tartott szertartáson Antoniu Chifor lelkész hangsúlyozta is, hogy történelmi léptékűnek tartják ezt a fejleményt. Hozzátette: „értékeljük, hogy az ortodox egyház békés úton adta vissza végül az épületet, ugyanakkor reméljük, hogy ezt a példát más ortodox parókiák is követik majd, amelyeknek szintén vissza kell adniuk azokat a templomainkat, amelyeket a kommunisták vettek el egyházunktól 1948-ban”...

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!