ERDON Helyi hírek

2013.06.23. 18:42

Valamikor lesz konzulátus

Nagyvárad- Pénteken Nagyváradon járt Magdó János, Magyarország kolozsvári főkonzulja és Vizi Gabriella konzul. Az RMDSZ Sas palotabeli székházában tartottak erről sajtótájékoztatót Szabó Ödönnel.

Nagyvárad- Pénteken Nagyváradon járt Magdó János, Magyarország kolozsvári főkonzulja és Vizi Gabriella konzul. Az RMDSZ Sas palotabeli székházában tartottak erről sajtótájékoztatót Szabó Ödönnel.

Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke elmondta, hogy egy teljes napot töltött Nagyváradon Magdó János, Magyarország kolozsvári főkonzulja és Vizi Gabriella konzul, és több intézményvezetői struktúra képviselőivel találkoztak: Bihar megyei magyar polgármesterekkel, az RMDSZ városi és megyei tanácsosaival, közintézmények igazgatóival és aligazgatóival, valamint az ügyvezető elnökség tagjaival. Ennek megfelelően szinte valamennyi fontos közéleti témát megbeszéltek, úgymint oktatás, magyar-román viszony, szórványproblémák, honosítás. „Szinte minden területen igény mutatkozik a konzulátus jelenlétére, mellyel az RMDSZ kitűnően együttműködik. Ismét bebizonyosodott, hogy például a honosítási kérelmek leadását, az útlevelek bevételét vagy az anyakönyvi papírok kiszolgáltatását illetően nincs kizárólagossági jog, mint ahogy egyesek szeretik hangoztatni”, mondta a politikus.

Magdó János kifejtette, hogy egyik legfontosabb tevékenységük a honosítás, melyben az RMDSZ egyenlő partnerük, az irodahálózatot pedig bővíteni akarják. Ugyanakkor hangsúlyozta: szeretnének konzulátust nyitni Váradon is, és bár két hónap eltelt azóta, hogy erre vonatkozó írásbeli megkereséssel fordultak a román félhez, és még nem kaptak rá választ, ez az idő nem haladja meg a diplomácia udvariassági szabályait. „A válaszadásnak nincs határideje”, fogalmazott.

A megbeszélések során a polgármesterek őszintén feltárták gondolataikat, például a honosítással és a magyar-magyar szembenállással kapcsolatos problémáikat is. A frakciótagokkal való tanácskozáson elhangzott, hogy a 2014-2020-as uniós költségvetésből nem csupán nagyobb projektek finanszírozását kellene megpályázni, hanem olyan kisebb kulturális, turisztikai programok támogatását is, melyek a helyi magyar közösségek érdekeit szolgálják, a prioritási lista elkészítésekor pedig konzultáljanak az RMDSZ-es elöljárókkal. A városi frakció tagjaival való találkozón „szomorú kép” bontakozott ki a főkonzul számára, aki érdekes fejleménynek nevezte a magyar utcanevekkel kapcsolatosan a legutóbbi tanácsülésen történteket. Úgy fogalmazott: nem akarja kommentálni, annyit azonban megjegyez, hogy magánemberként az igazságérzete azt diktálja számára, hogy az arányosság megállapításakor figyelembe kellene venni azt, hogy Várad lakosságának egynegyede magyar nemzetiségű. Beszéltek még többek közt vándorkiállítások szervezéséről a megyei könyvtárban, egészségügyi befektetési lehetőségekről, a vár restaurálásának kihasználásáról idegenforgalmi szempontból.

Vizi Gabriella konzul arról számolt be, hogy a tanfelügyelőség és az iskolák képviselőivel kiemelten a szakképzésekről és a szórványkollégiumok helyzetéről tárgyaltak, utóbbiakra a belényesi medencében, a dél-bihari térségben és Élesden van nagy szükség.

Prioritások

Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke kifejtette, hogy Bihar megye jól áll a honosítási kérelmek összeállítása terén, Kolozs megye után a második. Az RMDSZ önkéntesei május végéig 46.195 dossziét állítottak össze ingyen. A politikus ugyanakkor megjegyezte: jó beszélgetés volt a konzulátus képviselőivel, reméli folytatása is lesz. Egyebek mellett arról is tájékoztatta a diplomatákat, hogy melyek az RMDSZ fő prioritásai, ezek a következők: nem támogatja a konfrontatív helyzeteket,

részt akar venni azoknak a döntéseknek a meghozatalában, melyek bennünket érintenek, és segítséget kér olyan problémák megoldása érdekében, melyek orvoslása helyi szinten kudarcra van ítélve.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!