ERDON Helyi hírek

2013.06.18. 11:57

Tanácsok kánikula idejére

Mivel a napokban magas hőmérsékletekkel kell számolnunk, orvosokat kérdeztünk a betartandó óvintézkedésekről kánikula idején.

Mivel a napokban magas hőmérsékletekkel kell számolnunk, orvosokat kérdeztünk a betartandó óvintézkedésekről kánikula idején.

Dr. Hadrian Borcea, a Bihar megyei SMURD vezetője, illetve a Megyei Kórház sürgősségi fogadóosztályának főorvosa kihangsúlyozta: főleg az időseknek, krónikus betegeknek kell fokozottan vigyázniuk ilyenkor. Tartsák be a gyógyszeres kezelést, óvakodjanak a megterhelő munkáktól és lehetőleg ne menjenek ki a napra a déli órákban, inkább kora reggel, vagy estefelé, amikor elviselhetőbb a hőmérséklet. A SMURD vezetője arról számolt be: sok olyan esettel találkozott, amikor idős emberek azért lettek rosszul, mert a legnagyobb kánikula idején mezőgazdasági munkát végeztek, vagy egyéb teendőiket intézték (például akkor vásároltak be a piacon).

Dr. Balogh Árpád háziorvos arra hívta fel a figyelmet: főleg a szív- és koszorúér megbetegedésben, magas vérnyomásban szenvedők vigyázzanak ilyenkor, de a krónikus tüdőbetegeknek, idegbetegeknek, illetve a sok ízületi gyulladásban szenvedőknek is fokozottan kell figyelniük az óvintézkedések betartására. A meleg hatására a vérnyomás változhat – általában emelkedik, de előfordul az is, hogy csökken – ezért szükséges lehet a gyógyszeres kezelés változtatása.

Vitamindús étrend

Akár 3,5–4 liter folyadék elfogyasztása is indokolt lehet, tette hozzá. A könnyű, vitamindús étrend is fontos – ilyenkor sok gyümölcsöt és zöldséget együnk. Viseljünk világos színű, szellős ruhát ( a fehér szín visszaveri a fényt, míg a fekete elnyeli), használjunk fejfedőt és lehetőleg kerüljük a tömegeket és a zárt, rosszul szellőző helyeket – tette hozzá a háziorvos.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!