ERDON Helyi hírek

2013.05.20. 10:08

Nemzetiségek találkozója

A Német Demokrata Fórum (NDF) az elmúlt évek hagyományának megfelelően idén is megszervezte a Nemzetiségek Találkozója elnevezésű eseményt, amelyet ezúttal is egy közös megbeszélés előzött meg.

A Német Demokrata Fórum (NDF) az elmúlt évek hagyományának megfelelően idén is megszervezte a Nemzetiségek Találkozója elnevezésű eseményt, amelyet ezúttal is egy közös megbeszélés előzött meg.

Az NDF Sulyok István utcai székhelyén egy fórum keretében a különböző nemzetiségek képviselői találkoztak 16 órától, majd 17 órától a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) dísztermében került sor a Nemzetiségek találkozója elnevezésű ünnepségre. A megbeszélésen az NDF több képviselője mellett többek között jelen volt Kéry Hajnal főtanfelügyelő helyettes, Biró Rozália szenátor, Mircea Mălan Nagyvárad alpolgármestere, Furik Zoltán a Romániai Szlovákok és Csehek Demokratikus Szövetségének helyi elnöke, Lakatos Ioan a Ciore Roma Alapítvány elnöke és Kincses Katalin a Zsidó Hitközség részéről. A megbeszélésen többek között olyan problémákat vetettek fel, amelyekkel a helyi kisebbségek küzdenek.Problémák

Az egyik fő téma a váradi Friedrich Schiller iskola épületének felújítása volt, valamint egy sportterem kialakítása, amelyre már régóta kaptak ígéretet. Helene Vodă az NDF nagyváradi elnöke idén is felvetette, hogy szükségük lenne egy lerakatra, ahova a Németországból kapott segélyeket elhelyezhetnék. Mircea Mălan kifejtette, hogy utána kell nézni, hogy az iskolafelújítást nem valósíthatnák-e meg uniós pénzből. Lakatos Ioan a Ioan Slavici iskola problémáit ismertette, jelezve, hogy az épületben nincs hely az óvodásoknak. A megjelentek egyetértettek abban, hogy megoldást kell találni erre, hiszen főleg a roma gyermekek esetében fontos, hogy ne maradjanak ki az óvodai oktatásból. Egyebek mellett még elhangzott Heilmann Norbert a nagyváradi NDF alelnökének ötlete, miszerint a saját épülettel rendelkező kisebbségi szervezetek ne fizessenek adót az ingatlan után.

Találkozó

A megbeszélést követően a résztvevők átsétáltak a PKE zsúfolásig megtelt dísztermébe, ahol kezdetét vette a Nemzetiségek találkozója. Az ünnepi alkalmon Helene Vodă köszöntötte az egybegyűlteket. Elmondta, hogy fontos, hogy legyen egy hely, ahol a különböző nemzetiségek találkozhatnak. Az esemény célja, hogy a Nagyváradon és a környékén élő kisebbségek közötti kapcsolatot erősítsék. A találkozón fellépett a 46. számú óvoda német és roma táncokkal, a Zsidó Hitközség kórusa és tánccsoportja, a Fr. Schiller iskola több osztálya román táncokkal és német énekekkel, a szlovák közösség képviselője énekelt, valamint német táncokkal készült az NDF Enzian és Regenbogen tánccsoportja. Az ünnepséget állófogadás követte.Az eseményre nem tudott eljönni a Pacsirta tánccsoport és a Ciore Roma Alapítvány tánccsoportja.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!