ERDON Helyi hírek

2013.05.20. 10:45

Múzeumok éjszakája Nagyváradon is

Május 18-án a XVII. Múzeumok éjszakája alkalmából a nagyváradi múzeumok este 19-01 óra között nyitva tartottak, az érdeklődők ingyenesen mehettek be a tárlatokra.

Május 18-án a XVII. Múzeumok éjszakája alkalmából a nagyváradi múzeumok este 19-01 óra között nyitva tartottak, az érdeklődők ingyenesen mehettek be a tárlatokra.A Körösvidéki Múzeum volt a leglátogatottabb ezen az estén. A Barok Palota a Múzeumok éjszakájára látogatókkal telt meg, akik ezen az estén ingyenesen léphettek be. A főleg kisgyermekes családok a helyszínen megtekinthették az Arcadia Bábszínház elfeledett bábjai című kiállítását, és a gyerekek akár ki is próbálhatták a régi bábokat, amelyek ezúttal újra életre keltek. Továbbá volt bábkészítő műhely is, ahonnan a kicsik hazavihették a saját készítésű játékokat. Nagy érdeklődés kísérte az olasz hagyományos játékokból nyílt kiállítást. A játékokat ebben az esetben is ki lehetett próbálni, sőt egy teremben két olasz fajátékkészítő mester mutatta be, hogyan is készülnek ezek a játékok, hogyan faragják és festik őket. Este 19.30-tól román nyelvű bábelőadást tekinthettek meg a gyerekek. A Múzeumok éjszakája alkalmából a nagyváradi Római Katolikus Püspökség jóvoltából megnyitották a püspöki palota dísztermét is. Ebben az évben is sokan látogattak el a Barokk Palotába, amely megtelt a gyerekek vidám kacagásával.

Műsorok

Emellett az Ady Endre, Aurel Lazăr, Iosif Vulcan emlékmúzeumok is megnyitották kapuikat a látogatók előtt. Mindhárom emlékmúzeumban megemlékező műsort tartottak az adott intézmény névadójának emlékére. Az Ady Endre Emlékmúzeumban két váradi iskola is készült előadással. Az Ady Endre Elméleti Líceum IX.-XI. osztályos diákjai egy időutazásra invitálták a jelenlevőket, hiszen korhű ruhákban verses-zenés-táncos előadással idézték fel Ady Endre korát, a Mülleráj hangulatát. Tóth Márta igazgatónő a műsort megelőzően köszöntötte a nézőket. Elmondta, hogy az iskola diákjai fontosnak tartották, hogy névadójukról megemlékezzenek, a kor tanulmányozása közben pedig új ismeretekre tettek szert. A Szacsvay Imre Általános Iskola diákjai szavalattal és trombitajátékkal készültek. Az érdeklődők a műsorokat követően megtekintették az Ady múzeumot.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!