ERDON Helyi hírek

2013.05.27. 14:55

Ismét lesz Holnaposok-feszt

Nagyvárad- Számos zenés-irodalmi program várja az érdeklődőket a hétvégén a második alkalommal megszervezett Holnaposok Irodalmi Fesztivál keretében. A szervezők minderről hétfőn tájékoztattak.

Nagyvárad- Számos zenés-irodalmi program várja az érdeklődőket a hétvégén a második alkalommal megszervezett Holnaposok Irodalmi Fesztivál keretében. A szervezők minderről hétfőn tájékoztattak.

 

Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az idei Holnaposok Irodalmi Fesztivál rendezvényein építészeti szempontból idézik fel a tárgyalt korszakot, ezért több programnak a témája is ehhez kapcsolódik. A programok meghívói, illetve plakátjai is a szecessziót idézik, a design Imre Zoltán munkája. Június 1-jén, szombaton este 7 órától a Bémer téri Városi Művelődési Házban Péter I. Zoltán helytörténész A két Rimanóczy című könyvét mutatják be, melyen valószínűleg a Rimanóczy-család mindkét ága képviselteti majd magát. Annak idején ugyanis az idősebb Rimanóczy Kálmán kitagadta az ifjabb Rimanóczyt, mivel a fia kritizálta őt amiatt, hogy édesanyja halála után hat héttel újranősült, és nála jóval fiatalabb nőt vett feleségül. „Minden bizonnyal szép pillanata lesz a könyvbemutatónak a két ág találkozása”, vélekedett Szabó Ödön, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy ezután a Rimanóczy-díjat vagy díjakat is átadják, ahogy ezt tavaly decemberben már beharangozták. Szintén e napon 18 órától emléktáblát avatnak a tiszteletükre, Deák Árpád képzőművész alkotását. Egyelőre két helyszín is adott, a csütörtöki tanácsülésen dől majd el, hogy melyikre bocsát ki engedélyt az önkormányzat. Ezek egymáshoz közel vannak, tulajdonképpen egy közös udvarral rendelkező két ingatlanról van szó: ha a kétemeletes épületre bólint rá a testület, akkor a Iosif Vulcan/Rimanóczy utcában lesz az avatóünnepség, ha pedig az egy emeletes házra, akkor a Körös-parti sétány felé eső részen.

Az elhangzottakat Szűcs László, a Várad folyóirat főszerkesztője azzal egészítette ki: a kötetben a szerző amellett, hogy ismerteti a két Rimanóczy életét és munkásságát- például olyan érdekes információt is megoszt velünk, hogy az ifjabbik Rimanóczynak volt először kerékpárja a városban-, a szakember szemszögéből bemutatja a két építész által tervezett és/vagy építtetett ingatlanokat, és egy külön fejezetet szentel a leszármazottaknak, ugyanis a Rimanóczy Kálmán név napjainkban is továbböröklődik. Szűcs László azt is kiemelte, hogy Várad modern városképe a két Rimanóczynak köszönhető, akik úgymond megteremtették azt a modern várost, melyet Rimler Károly polgármester megálmodott. Megjegyezte: az Apolló palota, melyen Ifj. Rimanóczy utoljára dolgozott, 2013 végén, 2014 elején lesz 100 esztendős, és valamiféleképpen ezt is szeretnék majd megünnepelni.

Koncertek

A fesztivál ideje alatt az Ady Endre Emlékmúzeumban váradi újságírók által készített fényképeket lehet megtekinteni. Szintén ezen a helyszínen tartják május 31-én, pénteken 18 órától a Törzsasztal-sorozat keretében a Berlin élő Dalos György író szerző estjét, és a Várad folyóirat legújabb számát is bemutatják. Június 2-án, vasárnap 18 órától a békéscsabai Bárkai folyóirat szerkesztőinek szerző estje lesz, melyet Bakó Endre debreceni irodalomtörténész előadása követ a 20. század első felében Nagyváradon és Berettyóújfaluban egyaránt alkotó Nadányi Zoltán költő, levéltáros életéről és tevékenységéről. Megzenésített versekkel Kocsis Csaba működik közre.

Meleg Vilmos színművész a Holnaposok-szoborcsoportnál zajló zenés műsorokat ismertette. Megtudtuk, hogy péntek este 19.30 órától közösen lép fel Thurzó Zoltán zongora- és Thurzó Sándor József brácsaművésszel. Ugyanott szombat este 8 órától a Blue Strings rockegyüttes, vasárnap 20 órától pedig a Hakeshet Klezmer Band koncertezik. Az események egyik médiatámogatója a Bihari Napló.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!