ERDON Helyi hírek

2013.05.10. 20:06

Adria gyöngyszeme, Dalmácia

Nagyvárad- Csütörtök délután a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum dísztermében szokásos havi összejövetelüket tartották a premontrei öregdiákok. Most Pásztai Katalin tartott előadást.

Nagyvárad- Csütörtök délután a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum dísztermében szokásos havi összejövetelüket tartották a premontrei öregdiákok. Most Pásztai Katalin tartott előadást.

A megjelenteket Pásztai Ottó, a Nagyváradi Premontrei Öregdiákok Egyesületének elnöke üdvözölte, kiemelten Gyenge Béla Szent József-telepi római katolikus plébánost, akinek személyében új taggal gyarapodott a civil szervezet. Ezután szokás szerint Zilahy Bertalan köszöntötte a név-, illetve születésnapjukat ünneplőket és két Mécs László-költemény is elhangzott.

A május havi találkozó meghívottja Pásztai Katalin volt, aki megismételte Dalmácia, az Adria gyöngye című vetített képes előadását, mely néhány héttel nagy sikert aratott az EKE 91 Nagyvárad-Bihar egyik rendezvényén.

Megihlette

Ennek betudhatóan az egybegyűltek újból egy olyan értekezésnek lehettek a tanúi, melynek köszönhetően nem csupán egy élménygazdag tavalyi kirándulásról kaptak egy érdekes élménybeszámolót, hanem a magyar vonatkozású történelmi múlttal is büszkélkedő Dalmácia néhány fontos városával, illetve vidékével kapcsolatos információk birtokába is jutottak. A különböző helyszíneken készült látványos fényképeken feltűntek Tengerfehérvár, Zadar, a Krika nemzeti park, Split, Trogir, Sibenik és Dubrovnik csodálatos tájai, miközben a képzeletbeli utazás során Pásztai Katalin „idegenvezetésével” információk hangzottak el a helyi szokásokról, hagyományokról, történelmi eseményekről. Tengerpartok és szigetek, óvárosok és főterek, több évszázados épületek és emlékművek meséltek a múltjáról és mediterrán életszemléletéről egy olyan vidéknek, mely olyan írókat, művészeket is megihletett, mint például Csontváry Kosztka Tivadar, Dutka Ákos, Szabó Lőrinc vagy George Bernard Shaw.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!