ERDON Helyi hírek

2013.04.25. 15:17

Világszerte egyre több munkahelyi ártalom

A Munkabiztonság és -egészség Világnapja alkalmából a munkaadók képviselőivel találkoztak csütörtökön a Bihar megyei Területi Munkaügyi Felügyelőség képviselői. Előadások hangzottak el.

A Munkabiztonság és -egészség Világnapja alkalmából a munkaadók képviselőivel találkoztak csütörtökön a Bihar megyei Területi Munkaügyi Felügyelőség képviselői. Előadások hangzottak el.

 

Marius Rotar főfelügyelő a rendezvény elején elmondta: nemzetközi kimutatások szerint világviszonylatban évente 2,3 millióan halnak meg a munkájukból adódó okok miatt, de ezekből mindössze háromszázezer körüli azoknak a száma, akik munkabalesetet szenvednek, a többiek különféle szakmai ártalmak miatt vesztik el életüket.

Többmillióan

Nicolae Hoduț helyettes főfelügyelő ismertette a napirendi pontokat, később pedig a Nemzetközi Munkaügyi Szervezetnek a munkaügyi felügyelőség által lefordított és feldolgozott anyagát mutatta be. Ebben arról volt szó: többmillió munkást érik nap mint nap káros hatások a szilíciummal, szénnel, azbeszttel végzett tevékenységek során. Az emiatt kialakuló tüdőbetegségek sokáig észrevétlenek maradnak, miközben egyre súlyosbodnak. E közben pedig mindenféle egyéb betegség „szegődik” hozzájuk – TBC-től kezdve a daganatos betegségekig. Az azbeszt gyártását például már évek óta betiltották rákkeltő hatása miatt, mégis évente több mint kétmillió tonna azbesztet gyártanak le a világban, s az emiatt kialakuló légzőszervi betegségek akár negyven évig is látensek maradhatnak. A becslések szerint az ilyen jellegű betegségek száma az elkövetkezendőkben egyre nagyobb lesz.

Adatok

Többek között a stressznek a káros hatásairól is értesülhettek a jelenlévők. A stressz szorongáshoz, mentális zavarokhoz, végül akár öngyilkossághoz is vezethet – hangzott el. Nicolae Hoduț szerint az öngyilkosságok, illetve öngyilkossági kísérletek száma Bihar megyében is magas.

Eugen Cîrmaciu, a munkaegészségügyi iroda vezetője az idei első negyedév ellenőrzéseiről szóló adatokat ismertetett. Ezek szerint március végéig 525 Bihar megyei cégnél végeztek ellenőrzéseket, ezek nyomán több mint ezer bírságot róttak ki, mintegy háromszázezer lej értékben. Az árupiaci ellenőrzések során például tizenöt cég által árult 132 terméket ellenőriztek, s ezek közül hat nem bizonyult megfelelőnek – azaz hiányoztak különféle műszaki dokumentumok. Az áramütés kockázatának csökkentése érdekében négy cégnél végeztek ellenőrzéseket, hat szabálytalanságot fedeztek fel és mindegyik esetben bírságoltak, tízezer lej összértékben.

Ellenőrzések

A kedvezőtlen időjárás miatt csak egy fakitermelési céget ellenőriztek, ott viszont két szabálytalanságot is találtak, mindkettőért figyelmeztetést róttak ki. A robbanásveszélyes légtérben zajló munka tekintetében hét ellenőrzést végeztek, tizennégy szabálytalanságot találtak, s egy esetben bírságoltak, négyezer lej értékben. A hat fafeldolgozó cégnél végzett ellenőrzések nyomán tizenhat szabálytalanságot konstatáltak és ugyanannyi pénzbírságot is szabtak ki, összesen 14.500 lej értékben. Tizenhét textilipari cégnél is jártak a munkabiztonsági felügyelők, ezeknél 47 szabálytalanságot konstatáltak és öt bírságot szabtak ki, 29 ezer lej értékben. A tizenhárom ellenőrzött pékségnél pedig 28 szabálytalanságra derült fény, ezekért egy esetben bírságoltak, négyezer lej értékben.

A későbbiek során különböző, munkabiztonsági témájú előadásokkal folytatódott a program.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!