ERDON Helyi hírek

2013.04.23. 12:37

Très Courts – Nagyon Rövid Filmek Fesztiválja

Nagyváradon 2013. április 26–28. között szervezik meg a Très Courts – Nagyon Rövid Filmek Fesztiválját. A vetítések helyszíne a Partiumi Keresztény Egyetem (Városháza utca 27. szám), a belépő 10 lejbe kerül. Április 26-án, pénteken 19, szombaton 15, míg vasárnap ugyancsak 19 órától kezdődnek a vetítések.

Nagyváradon 2013. április 26–28. között szervezik meg a Très Courts – Nagyon Rövid Filmek Fesztiválját. A vetítések helyszíne a Partiumi Keresztény Egyetem (Városháza utca 27. szám), a belépő 10 lejbe kerül. Április 26-án, pénteken 19, szombaton 15, míg vasárnap ugyancsak 19 órától kezdődnek a vetítések.

 

A Très Courts – Nagyon Rövid Filmek Fesztiválja széleskörű elterjedtsége egyedülálló: világszerte bemutat és versenyeztet egy maximum 3 perces filmekből álló válogatást, amelyek profi és amatőr rendezőktől származnak.

2013. április 25. és május 5. között 25 ország 100 városában a Très Courts partnerei meghívják a helyieket, hogy osztozzanak a filmek által egy nemzetközi szolidáris pillanatban. Románia 20 várossal vesz részt, amelyek 2013. április 25–28. között mutatják be a fesztivál válogatásait. Az erőteljes romániai részvételt tükrözi a nemzetközi válogatás és a fesztivál „Paroles de femmes” versenyprogramja is, amelyek idén román filmeket is tartalmaznak. Két olyan rövidfilmről van szó, amelyek tavaly a romániai versenyprogramhoz tartoztak és amelyek tavaly a Frankofónia Nemzetközi Szervezetének, valamint a romániai közönségnek a díját nyerték el: Vlad Bidiviu Ő nem áll fel (Ea nu se ridică) és Cătălina Pintea és Corina Drăgan Imaginary Border című filmje.

A fesztivál filozófiája

A fesztivál tehetségkutató és a kulturális sokszínűség támogatója; ennek megfelelően igyekszik hidat verni a különböző kultúrák között és filmet demokratizálni. Lehetőséget nyújt a világ minden tájáról származó rendezőknek, hogy bemutassák az alkotásaikat, úgy, hogy a nagyon rövid – tehát előállítás szempontjából nem túl költséges és számos hordozón (mobil, tv, mozi, internet…) bemutatható formátumnak köszönhetően egyenlő esélyekkel indulnak a versenyben. Fikciós filmek, animációk és dokumentumfilmek egyaránt találhatóak a válogatásban; így teret nyújt a legokosabb, legviccesebb és legsokkolóbb ötleteknek.

Koordonálás

A Très Courts fesztivál Romániában már a 7. kiadásánál tart és eljutott 20 városba és a régió más országaiba is. A Romániai Francia Intézet a Très Courts fesztivál koordonátora Romániában, Moldovában, Magyarországon és Szlovákiában. A régióban való széles körű elterjedtség a francia kulturális hálózat és számos helyi partner támogatásának köszönhető.

Nemzetközi válogatás

Több mint 2000 filmből lett kiválogatva az a 45 rövidfilm, amely 15 országot képvisel. Jelen van Németországtól kezdődően Ausztráliáig, Angliától Indonéziáig még számos ország: Dánia, Irán, Japán, Románia, Lengyelország, Spanyolország, Oroszország, az Amerikai Egyesült Államok és Franciaország. Az idei évre érvényes újdonság a dél-amerikai országok megjelenése (Brazília, Chile, Kolumbia). Az idei év történetei gyakran foglalkoznak a szerelmi történetekkel és a szakításokkal, felváltva nevettetik és ríkatják meg a nézőt.

A nemzetközi zsűri elnöke a dán származású francia producer, Marianne Slot, aki Lars von Trier Hullámtörés és Melankólia című filmjeinek volt a producere. Társa még Aïssa Maïga színésznő, aki Michel Gondry Tajtékos napok című filmjében játszik, valamint Aya hangját adja az Aya de Yopougonban; Jacky Beck, a luxemburgi Utopia nevű mozihálózat felelőse; Rokhaya Diallo, újság- és esszéíró (Canal+, LCP, Itélé), Laura Tenoudji, újságírónő (France2 - Télématin) és Philippe Germain, az Agence du Court képviselője.

A nemzetközi zsűri három díjat fog átadni 2013. május 3-án, este 8 órától Párizsban a Forum des Imagesban: Fődíj, Animációs díj és az Eredetiség díja.

A fesztivál összes nézője az összes résztvevő országból közösen fogja megszavazni a Nemzetközi Közönségdíjat, ami 2013. május 11-én lesz bejelentve.

Paroles de Femmes válogatás

A Très Courts versenyt szervez a nők életkörülményeiről szóló filmeknek A Női Jogok Minisztériumának támogatásával. Idén először a Női jogok díját egy női testület fogja megítélni és 2013. május 4-én este 8 órakor jelentik be a győztest a párizsi Forum des Imagesban.

A romániai Around The Très Courts válogatás

A Romániai Francia Intézet 2007 óta szervezi meg a fesztivál keretein belül a romániai nagyon rövid filmek versenyét, hogy ezáltal támogassa és segítse a helyi filmgyártást. Idén a verseny meghirdetésére nyomán 100 film érkezett az ország különböző pontjairól. A romániai zsűri megnézte az összes filmet és kiválasztott 22 nagyon rövid filmet, amelyek bemutatásra kerülnek az összes romániai városban, ahol megrendezésre kerül a fesztivál és Kisinyóban, Moldva Köztársaságban. A filmek minősége és a számos nevezett animációs film hatására idén úgy döntött a zsűri, hogy külön animációs díjat fog megítélni. A romániai közönség szavazhat a kedvenc romániai filmre is, nemcsak a nemzetközi közönségdíj-jelöltekre. A helyi szavazatok határozzák meg a Romániai közönségdíjat.

A romániai zsűri két díjról dönt: Fődíj és Animációs díj; ezek április 27-én lesznek meghirdetve Kolozsvárt.

A Frankofónia Nemzetközi Szervezete díjazni fogja azt a romániai filmet, amely a legjobban képviseli a frankofóniát és annak értékeit. Ez a díj április 27-én lesz meghirdetve Kolozsvárt.

A romániai közönség szavazata dönti el, hogy ki lesz a Romániai Közönségdíj nyertese. Az eredmény 2013. május 11-én lesz bejelentve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!