ERDON Helyi hírek

2013.04.23. 14:38

Sokszínű program az iskolanapon

A nagyváradi Szent László iskola apraja-nagyja részt vett a Varadinum rendezvénysorozaton belül megszervezett iskolanapon, mely az idén a kultúrák találkozásának jegyében zajlott.

A nagyváradi Szent László iskola apraja-nagyja részt vett a Varadinum rendezvénysorozaton belül megszervezett iskolanapon, mely az idén a kultúrák találkozásának jegyében zajlott.

 

Csaknem húsz éve szervezi meg a tanintézet az iskolanapot; kezdetben főleg a Szent Lászlóval kapcsolatos vetélkedőkön volt a hangsúly, később pedig, az uniós csatlakozás kapcsán a multikulturalitás témája is előtérbe került, tudtuk meg Zalder Éva iskolaigazgatótól, a program fő szervezőjétől. Az idei rendezvény címe Kultúrák találkozása, Nagyvárad – Szent László városa. Az iskolanap közös imával kezdődött kedden délelőtt a tanintézet sportcsarnokában, majd kicsik és nagyok különféle tevékenységeken vehettek részt, korcsoportok és érdeklődési körök szerint.

Játékos ismeretszerzés

A legkisebbek Szent László legendáihoz fűződő versmondó versenyen vettek részt, majd a Szent László-legendák rajzos, dramatikus feldolgozását tekintették meg. Várépítés is zajlott különböző technikákkal, s az elsajátítottakat később aszfaltrajzokon jeleníthették meg.

A negyedikesek és az ötödikesek közös csoportokban vettek részt a Műveltségi tandem elnevezésű versenyen, a tanintézet dísztermében. Ennek során magyar, román és angol nyelvtudásukról kellett számot adniuk különféle játékos feladatok során. A díszteremben egyébként többek között a már évek óta zajló Varadinum rajzversenyre az elmúlt évek során beküldött díjnyertes alkotásokat, valamint a Barangolás az Európai Unióban nevű országos verseny megyei szakaszára beérkezett alkotásokat is kiállították.

Hagyományos verseny

A nagyobbak közül többen – amint az immár az iskola hagyományának számít - kereső- és akadályversenyen vettek részt a Püspöki Palota kertjében. Ezzel párhuzamosan nyílt nap is zajlott a tanintézetben, melyre VIII. osztályosokat vártak az egész megyéből. Kevéssel később a díszteremben, illetve az udvaron a nagyobbak is aszfaltrajz versenyen vehettek részt, illetve újrahasznosítható anyagokból készült korhű ruhákat mutattak be. A délelőtt folyamán állították össze a tanintézet diákriporterei a Szósz-ék című iskolaújság anyagát és ugyancsak délelőtt vetítették le az érdeklődők számár az az Utazás a Szentföldön című filmet.

A földszinten közben könyvvásár zajlott: a résztvevők elcserélhették kiolvasott könyveiket, illetve ki-ki elhozhatta és bemutathatta kedvenc könyvét is a rendezvényen. A nyolcadikosok közül többen az udvar szépítésén dolgoztak. Mint megtuduk, többek között orgonát, japánbirset, élősövényt, rózsát és nőszirmot készültek ültetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!