ERDON Helyi hírek

2013.04.02. 14:10

Megpihent kicsit a lelkük

Nagyvárad- Kedd délben immáron tizedik alkalommal szervezett húsvéti evangelizációs alkalmat az idősek és magányosok számára a váradi CE Szövetség. Németh László ny. plébános tartott előadást.

Nagyvárad- Kedd délben immáron tizedik alkalommal szervezett húsvéti evangelizációs alkalmat az idősek és magányosok számára a váradi CE Szövetség. Németh László ny. plébános tartott előadást.

 

A szervezők nevében Visky Magdolna ny. vallástanár, az Erzsébet-kör vezetője üdvözölte az ünneplőket, akik zsúfolásig megtöltötték a CE Szövetség Bethánia Központjának manzárdtermét. Egy ismerősével folytatott korábbi beszélgetését felelevenítve azon meggyőződésének adott hangot: érdemes vállalni a fáradságot és részt venni ezen az eseményen, hogy „a lelkünk kicsit megpihenjen”, és az egybegyűltek közösen megosszanak egymással néhány szép húsvéti gondolatot. A 4. században élt Szent Ágoston, a reformátusok úgymond egyedüli szentjének gondolatait idézve- „Nem keresnétek engem, ha már meg nem találtatok volna”- hangsúlyozta: akik jelen vannak, bizonyára már hallottak az örömüzenetről, találkoztak az igén keresztül a feltámadott, élő Krisztussal, aki a mindennapokban vezet bennünket, itt van mellettünk. Megjegyezte ugyanakkor: egy félig megépített híd is használhatatlan, ezért fontos, hogy az Istennel való kapcsolatunk teljes, megszakítás nélküli legyen.

Isten akarata

Bár protestáns rendezvényről volt szó, Visky Magdolna ezúttal meglepetésként Németh László ny. római katolikus plébánost hívta meg szolgálni, hiszen mint hangoztatta, a megfeszített és feltámadott Krisztus a lényeg, nem az, hogy ki milyen vallású.

A tisztelendő személyes történetekkel, visszaemlékezésekkel tűzdelt előadásának az Isten akarata címet adta. A Miatyánk szövegére alapozva elmélkedését, arra hívta fel a figyelmet, hogy a keresztény ember egyik legfontosabb feladata felismeri és megtenni Isten ránk vonatkozó akaratát, ugyanis az Úrnak mindenkivel terve van. Ahhoz azonban, hogy teljesíteni tudjuk ezen akaratot, meg kell ezt ismerni, ami többféleképpen valósítható meg: Isten igéjének hallgatásával és betartásával, az egyházi előírások- a katolikus katekizmus vagy a heidelbergi káté- követésével, a belső hangra való hallgatással (amikor Isten csendben szól hozzánk), az állapotbeli kötelesség teljesítésével („mert hiába imádkozik valaki egy nagyot, ha nincs megfőzve az ebéd”), valamint az idők jeleinek felismerésével, vagyis az életünk eseményeiből való következtetés-levonással.

A gondolatébresztő szavak után többen versmondással és énekléssel tettek tanúságot, az együttlét pedig meleg ebéd elfogyasztásával zárult, a menüben pörkölt, makaróni és kalács szerepelt.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!