ERDON Helyi hírek

2013.04.16. 15:18

Korrupt jegyellenőröket buktattak le

Négy rendőr egy hónapon át utazott a váradi tömegközlekedési eszközökön azért, hogy korrupt ellenőröket buktassanak le. Az OTL alkalmazásában lévő ellenőrök egyharmada engedett a kísértésnek.

Négy rendőr egy hónapon át utazott a váradi tömegközlekedési eszközökön azért, hogy korrupt ellenőröket buktassanak le. Az OTL alkalmazásában lévő ellenőrök egyharmada engedett a kísértésnek.

 

Az elmúlt hónapokban a Bihar megyei rendőrséghez sok panasz érkezett arról, hogy a nagyváradi tömegközlekedési eszközökön szolgálatot teljesítő jegyellenőrök saját zsebre dolgoznak, azaz nem büntetik meg a jegy és bérlet nélkül utazókat, hanem a bírság értékénél kevesebb összeget elfogadva elengedik a vétkeseket. Az ügyben ügyészségi eljárást indítottak, ennek keretében szervezték meg a rajtaütést. Civil rendőrök utaztak jegy nélkül egy hónapon át a tömegközlekedési eszközökön, és amikor az ellenőrök elkapták őket, pénzt ajánlottak nekik a bírság elengedése fejében. A Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) alkalmazásában lévő ellenőrök egyharmada, hét személy engedett a kísértésnek, vagyis a korrumpálásnak.

Zsebre dolgoztak

Az ügyben telefonon megkerestük Csuzi Istvánt, az OTL vezérigazgatóját, aki elmondta: „Tudtuk, hogy rendőrségi nyomozás folyik, mert eléggé elharapózott az a szokás, hogy zsebre dolgoznak az ellenőrök, de konkrét bizonyítékaink nem voltak. A rendőrség segítségével úgy tűnik, hogy beigazolódtak a sejtelmeink. Tudomásom szerint hét ellenőr ellen gyűlt össze nyomozati anyag, és megtörtént az ügyészségi feljelentés.” Csuzi István hozzátette, hogy a hét ellenőr munkaviszonyát felfüggesztették, és amennyiben jogerős ítélet születik esetükben, akkor a tömegközlekedési vállalat felbontja velük a munkaviszonyt. „Várjuk a hivatalos értesítést a rendőrségi nyomozás eredményeiről. A hét végére ígérték az értesítést” – tette hozzá Csuzi. Az igazgató súlyosnak nevezte azt, hogy az ellenőrök közel egyharmada, hét személy feltehetőleg korrupciós ügybe keveredett, de hozzátette, a jövőben remélhetőleg visszaszorul ez a jelenség annak hatására, hogy az ellenőrök most már tudják, hogy nem csak munkahelyükkel, hanem személyi szabadságukkal is játszanak. Csuzi kifejtette, hogy a nyomozással egy időben a vállalat számításba veszi azt, hogy miképpen lehet javítani a jegy- és bérletellenőrzési rendszeren. Az egyik lehetőség az, hogy az ellenőrzési feladatokat ne a vállalat dolgozói, hanem az OTL által megbízott cég végezze, illetve, ha továbbra is az OTL ellenőrei dolgoznak majd a tömegközlekedési járműveken, akkor több egyenruhás ellenőrzést fognak végezni. Ezáltal a blattolóknak már eleve elmenne a kedvük attól, hogy jegy nélkül utazzanak, és ezáltal nem lenne már alkalom a korrumpálásra. Végső döntés azonban csak a nyomozati eredmények ismertetése után születik, szögezte le Csuzi.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!