ERDON Helyi hírek

2013.04.26. 11:04

Fürkésszünk együtt!

A múlt hétvégén zajlott le sikeresen a III. Fürkész helyesírási és nyelvhelyességi verseny döntő szakasza Nagyváradon. A Diákokért Egyesület és a 16-os számú Általános Iskola által szervezett vetélkedő három fordulóból állt, és az Ady Endre Elméleti Líceum biztosította a döntő helyszínét.

A múlt hétvégén zajlott le sikeresen a III. Fürkész helyesírási és nyelvhelyességi verseny döntő szakasza Nagyváradon. A Diákokért Egyesület és a 16-os számú Általános Iskola által szervezett vetélkedő három fordulóból állt, és az Ady Endre Elméleti Líceum biztosította a döntő helyszínét. A számok elképesztőek: több mint 5.000 diák vett részt a verseny első szakaszán. A megyei fordulóra a versenyző diákok 25%-a jutott tovább. Erdély 13 megyéjéből érkeztek a döntőre a versenyzők, de nem hiányoztak a bukaresti alsó tagozatos diákok sem. A közel 190 versenyző szoros csatát vívott a díjazott helyekért, de amint a záróünnepségen is elhangzott: mindenki nyertes, aki erre a szintre eljutott.

Nagyváradon a szűk másfél nap jó hangulatban telt. A vendég gyerekek egy részét versenyző vagy nem versenyző nagyváradi gyerekek fogadták otthonaikban, ezzel is segítve a szervezőket a szállásgondok megoldásában. Külön köszönet érte a lelkes szülőknek! Szép példája ez a mai világban az összefogásnak és a segíteni akarásnak! Nem is beszélve a Júlia Otthonról, ahol ingyenesen rendelkezésünkre bocsátották a vendégfogadó szobák egy részét. Köszönjük.

A verseny során a diákok egy 50 pont értékű tollbamondást írtak, illetve egy 100 pontot érő feladatlapot oldottak meg minden fordulóban. Amennyiben azonos pontszám alakul ki két vagy több versenyzőnél, úgy a versenyszabályzat szerint a tollbamondás pontszámai döntik/döntötték el a sorrendet. Ha ezek is azonosak, akkor holtverseny alakul ki. Erre volt is példa a döntőben: a 2. osztályosoknál három megye tanulói is 3. díjat kaptak.

A versenyen kívül a diákok megismerkedtek Nagyvárad nevezetességeivel, illetve két nagyon színvonalas interaktív előadáson is részt vettek. Figura Ede pécsi előadóművész nemcsak a kicsiket-nagyokat, de a szülőket és pedagógusokat is megnyerte magának előadásaival. A produkciók után dedikált CD-t is vásárolhatott a közönség. A szünetekben pedig a Zabhegyező Gyerekanimátorok Egyesületének adys csoportja változatos programokkal kötötte le a diákok figyelmét. A verseny ideje alatt a résztvevők a Hobby Libri könyvesbolt könyveiben szemelgethettek.

A verseny szervezői – Krasznai Tünde és Demeter Ignác Attila – kiemelik, hogy egy izzig-vérig erdélyi megmérettetésről van szó, amelynek érdekes és elgondolkodtató feladatai nemcsak a nyelvhelyességre és a helyesírásra helyezik a hangsúlyt, hanem a logikai gondolkodást, a játékosságot, az eredetiséget is előnyben részesítik. Ez bizonyítja a résztvevő diákok véleménye is, akik szerint kicsit nehéz, de izgalmas versenyen vettek részt.

A komoly támogatásoknak köszönhetően senki sem távozott üres kézzel. Minden résztvevő pedagógus vagy diák kapott valamit, nem beszélve a díjazottaknak juttatott értékes könyv- és tárgynyereményekről. Az első három díj mellett a Napsugár folyóirat különdíjban részesített négy alsó tagozatos tanulót. Ezenkívül évfolyamonként két-két dicséret is gazdára talált. A díjkiosztón jelen volt Kelemen Hunor RMDSZ-elnök és Szabó Ödön parlamenti képviselő, a rendezvény támogatója, illetve Kéry Hajnal megyei főtanfelügyelő-helyettes.

A díjazottak névsora megtalálható a www.diakokert.ro honlapon. Az eredmények azt mutatják, hogy az erdélyi magyartanárok és tanítók komolyan veszik ezt a versenyt, hiszen tíz megye is vihetett haza díjakat a 14-ből. Egy másik örvendetes tény, hogy a városi diákok mellett a vidékiek is arattak.

Íme a díjazottak névsora: 1. osztály: 1. díj: Frinkuj Boróka (Kolozs megye), II. díj: Miklós Janka (Kovászna megye), III. díj: Tóth Tamara (Bihar megye), Napsugár díj: Székely Dóra Krisztina; 2. osztály:

1. díj: Baló Bulcsú (Kovászna megye), II. díj: Szilágyi Sára (Szilágy megye), III. díj: megosztva: Bartus Bíborka (Szilágy megye), Jáger Kristóf (Kovászna megye) és Nichita Noémi (Szatmár megye), Napsugár díj: Rázmán Attila Botond (Bihar megye); 3. osztály: 1. díj: Brînda Cristian Alexandru (Bihar megye), II. díj: László Botond (Kolozs megye), III. díj: Vass Anett (Kolozs megye), Napsugár díj: Demeter Dávid Levente (Maros megye); 4. osztály: 1. díj: Zétényi Zsuzsa Erika (Bihar megye), II. díj: Kotirlán Ágnes (Maros megye), III. díj: Balogh Edina (Bihar megye), Napsugár díj: Molnár Szabina (Szatmár megye); 5. osztály:

1. díj: Kinda Ágota (Kovászna megye), II. díj: Kedves Anita-Krisztina (Hargita megye), III. díj: Ferencz Nagy Zoltán (Brassó megye); 6. osztály: 1. díj: Jakab Kincső (Bihar megye), II. díj: Makai Endre (Bihar megye), III. díj: Flóra Katinka (Bihar megye); 7. osztály: 1. díj: Jakabffy Balázs (Bihar megye), II. díj: Varga Mátyás (Maros megye), III. díj: Ráduly Brigitta Tímea (Bihar megye); 8. osztály: 1. díj: Bogdán Eszter (Szilágy megye), II. díj: Mike Barnabás (Bihar megye), III. díj: Schmidt Kriszta (Brassó megye).

Mindent összevetve: jövőre is fürkészünk. Végül a szervezők nevében köszönetet mondok minden kedves pedagógusnak, aki tevékenyen részt vett a verseny megszervezésében, lebonyolításában. Számítunk segítségükre a jövőben is. Viszontlátásra.

Demeter Ignác Attila, magyartanár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!