ERDON Helyi hírek

2013.04.22. 13:09

Cseke Péter A holnap után fesztiválon

A Nagyváradról elszármazott, ismert és közkedvelt színművész, rendező, színházigazgató, Cseke Péter portréját „rajzolták meg” a Holnap után fesztivál keretében vasárnap délután.

A Nagyváradról elszármazott, ismert és közkedvelt színművész, rendező, színházigazgató, Cseke Péter portréját „rajzolták meg” a Holnap után fesztivál keretében vasárnap délután.

 

Amikor bejelentették Cseke Péter megszületését, tapsvihar tört ki a nagyváradi színházban – ezzel a kedves történettel indította a beszélgetést a nagyváradi Szigligeti Színház páholyelőcsarnokában Darvay Nagy Adrienne színháztörténész. Cseke Péter ezt a történetet a későbbiekben újabb adalékkal egészítette ki. Eszerint édesapja, Cseke Sándor, a váradi színjátszás közkedvelt egyénisége lányt szeretett volna, így amikor felhívták a hírrel, hogy „Sanyikám, megszületett Péter”, visszakérdezett: „És lány?”.

Foci helyett színház

A Jászai Mari-díjas magyar színész, rendező, a kecskeméti Katona József Színház igazgatója nagy szeretettel emlékezett meg szüleiről (édesanyja, Révi Bea szintén színész volt), és a Váradon eltöltött évekről. Pályaválasztására erősen hatott a váradi légkör, a színház hangulata, hiszen gyermekként nagyon sok időt töltött ott. „Csodálatos kulturális fellegvár volt Nagyvárad az én gyermekkoromban. A mai napig emlékszem a színház illatára. Olyan pezsgő életre emlékszem vissza, ami csodálatos, ami visszahozhatatlan” – fogalmazott Cseke Péter. Szólt arról is: Váradon mindenki ismerte őket, ezért is volt különösen nehéz megszokni a pesti létet, egy nagyon őszinte világból elkerülni egy „furcsa, nagyvárosi létbe”. Mivel nagyon szeretett focizni, középiskolásként foglalkoztatta a gondolat, hogy ezen a pályán próbáljon meg érvényesülni, de (Darvay Nagy Adrienne nagy derültséget kiváltó megjegyzése szerint) „édesanyja szerencsére lebeszélte róla”. A Színház és Filmművészeti Főiskola elvégzése után a debreceni Csokonai Színházhoz szerződött, majd öt év után tért vissza Pestre. A Madách, a Nemzeti, a Karinthy Színház mellett különböző színházakban vendégszerepelt, de eljött a pillanat, amikor úgy érezte, tovább kellene lépni. Rendezni akart, hiszen „mindig tudta, hogy az önkifejezésnek ezt a módját is ki akarja próbálni”. Egy gyermek és ifjúsági projekt vezetőjeként a Madách Színházban, ezeken az előadásokon keresztül, autodidakta módon tanulta meg a szakmát. Cseke Péter hangsúlyozta: ahhoz, hogy egy színház jól tudjon működni, nagyon fontos, hogy a társulat egységes maradjon. Ahol felbomlanak a társulatok, ott bizonyos értelemben vége a színháznak, vélekedett. A beszélgetés során szó esett televíziós szerepléseiről, családról, hitéletről – a Cseke Péter-portrét pedig végezetül egy kamarakiállítás egészítette ki, Színpadon a két Cseke címmel.

Tököli Magdolna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!