ERDON Helyi hírek

2013.03.17. 13:59

Ünnepi megemlékezés a Várad-rogériuszi templomban

Március 15-én 12 órától ünnepi megemlékezést és koszorúzást tartottak a Várad-Rogériuszi Református Templomban és a templom melletti honvéd emlékhelynél.

Március 15-én 12 órától ünnepi megemlékezést és koszorúzást tartottak a Várad-Rogériuszi Református Templomban és a templom melletti honvéd emlékhelynél.

A Várad-Rogériuszi Református Egyházközség szervezésében március 15-én ünnepi megemlékezésre került sor. Az egybegyűlteket, köztük az egyházközségek, politikai és civil szervezetek képviselőit Kerekes József lelkipásztor köszöntötte, a következő igerészt olvasva fel: „Tűrés által engeszteltetik meg a fejedelem, és a szelíd beszéd megtöri a csontot”(Példabeszédek 25, 15). Az igei köszöntést követően a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium diákjai léptek fel. A diákcsoport egy énekes-verses előadással készült, amellyel felelevenítették az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeit, megelevenítve Petőfi, Jókai Mór, és más forradalmi hősök alakját.

Koszorúzás

A lorátnffys diákok műsorát követően Derzsi Ákos volt RMDSZ-es képviselő tartotta meg ünnepi beszédét a zord időjárás miatt a templomban és nem a honvéd emlékhelynél. Beszédében kiemelte, hogy a szabadság nem lehet mindenkié, csak azé aki harcol érte. „A partiumi magyar embereknek és a székelyeknek mindig van valami, amiért harcolniuk kell, és sosem egyértelmű az, hogy szabadok vagyunk. 2013. március 15-én is érvényes az, hogy a szabadság a bátraké. Tehát merjünk bátrak lenni és ezáltal szabadok”-tette hozzá végezetül. Az ünnepi beszédet követően a jelenlevők kivonultak a templomkertben található honvéd emlékhelyhez, ahol sorban elhelyezték az emlékezés koszorúit és virágait. Koszorút helyezett el többek között Farkas Antal református lelkipásztor, Mátyás Attila evangélikus lelkész, Pető Csilla a rogériuszi egyházközség nevében, Bimbó Szuhai Tibor az észak-rogériuszi RMDSZ nevében, Szabó Zsuzsanna igazgatónő a Lorántffy gimnázium nevében.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!