ERDON Helyi hírek

2013.03.27. 16:16

Szócséplésről és diktatúráról

Nincs komoly relevanciája még annak a nagyon kevés parlamenti képviselőnek és szenátornak sem, aki egyáltalán megszólal, a többiek pedig a túlhatalom gyakorlói – véli az APD.

Nincs komoly relevanciája még annak a nagyon kevés parlamenti képviselőnek és szenátornak sem, aki egyáltalán megszólal, a többiek pedig a túlhatalom gyakorlói – véli az APD.

 

Egyre nehezebb kapcsolatot tartani helyi és országos szinten is a hatalommal, amelyik a választásokon saját maga számára is meglepő mértékben túlnyerte magát, s így már nem törődik a polgárokkal és a civil szférával – ilyen jelenségekre panaszkodnak a Pro Democratia Szövetség (APD) nagyváradi képviselői. Adrian Simon, az APD váradi vezetője, valamint munkatársa, Florin Budea szerdán sajtótájékoztatón szólt a részletekről. Az apropót az adja, hogy ma Kolozsváron van közvita az ország új fejlesztési régióinak megrajzolásáról. Ezen a váradi APD is ismertetni fogja álláspontját, de még Várad esetében sem részrehajlóan.

Súlytalanul…

Mint ismeretes, a fejlesztési régiók ügye az egyik legaktuálisabb témája a közbeszédnek is, térségünkben például a hatalom Kolozsvárt akarja régióközpontnak, az odacsatolandó megyék egy része viszont Nagyváradot szeretné központnak. Adrian Simon erről szerdán elmondta: sajnos a kétharmaddal bíró USL-hatalom kezében van teljesen a döntés, és a legtöbb honatyája meg sem szólal ebben az ügyben sem. Mint ismert, Bihar megyéből például csak Cseke Attila (RMDSZ), valamint Cornel Popa, Traian Bodea és Valeriu Boeriu (PNL) azok, akik egyáltalán néha megszólalnak az ügyben. Ők Várad régióközponttá emelését szeretnék, a diskurzusaik szerint. Adrian Simon viszont figyelmeztet: „Még ennek sincs igazi hatása, nincs komoly háttere azon kevesek megnyilvánulásainak sem, akik honatyaként egyáltalán megszólalnak a sajtóban. Ők is inkább az olvasóikkal tartják a kapcsolatot ennek révén, nem a választókkal, azaz nem a szavazóik érdekeit képviselik, hanem pusztán kommunikálnak a médiafogyasztókkal. Így egyébként semmit nem lehet elérni, a politikán kívül sem, de azon belül sem. Eljárnak találkozókra, ott elmondják a mondandójukat – de ez hatástalan”.

Akadályoztatások…

A regionalizálással kapcsolatos kolozsvári találkozóra készülve a váradi APD elemezte, hogy áll a demokrácia helyi szinten. Jelentést készítettek, az utóbbi öt hónap során monitorizálva azt, hogyan engedi őket az önkormányzat hozzáférni a közérdekű információkhoz, mennyire biztosítják a helyi választottak a tevékenységük átláthatóságát, és hogy tartják a kapcsolatot a lakossággal. Az APD súlyos hiányosságokat tapasztalt Váradon a Bolojan-adminisztráció kapcsán, valamint a megye szintjén, amelyet ugyancsak az USL-kormányzathoz tartozó politikusok vezetnek. A megyeszékhely és a megye vezetői hol közömbösen, hol kifejezetten aktívan igyekeznek elzárni egyes közérdekű információkat közvéleménytől, az APD próbakérvényeire is nehezen és nem megfelelően reagáltak, abba sem mentek bele, hogy egy egyszerű honlapot hozzanak létre, ahol megtekinthető lenne, milyen projektről, hogy szavaztak a tanácsosok a váradi és a megyei tanácsban. Ezért az APD azt is fontolgatja, hogy aláírás gyűjtési akciót indít azért, hogy az átláthatóságot akadályozó testületek tagjai adják vissza a közpénzekből kapott laptopjaikat – mintegy szimbolikusan. Azt is elfogadhatatlannak tartják, hogy egyes esetekben csak pénzért adnak ki közérdekű információt a hivatalok – van például, ahol hosszú dokumentációk oldalanként 1 lejbe kerülnek bárkinek, aki megpróbálkozna kikérni azokat.

Összességében tehát azt tapasztalta a szervezet, hogy visszaél túlhatalmával megyei és városi szinten is a kormányzati szövetség. Ennek nyomán a regionalizációról szóló mai kolozsvári tanácskozáson az lesz a váradi APD javaslata, hogy a régiók kialakításával egy időben tegyék könnyebbé azok majdani vezetőinek leváltását, ha a lakosság feje fölött próbálják gyakorolni hatalmukat. Ez úgy lenne jogilag megoldható, hogy megkönnyítenék a leváltásról szóló referendumok megszervezését. A kezdeményezők szerint nem csak a leendő régiók vezetésének eltávolítását, hanem a helyi és megyei tanácsok közakarat és referendum révén való feloszlatását is meg kellene könnyíteni.

Persze kérdés: hogyan lehet pont ezt elérni akkor, amikor kétharmados hatalomnak kellene jóváhagynia. Az APD-sek jelezték: ők megteszik a tőlük telhetőt, ami abban áll, hogy előterjesztik javaslatukat, majd pedig a kolozsvári fórumon tett felvetéseket eljuttatják a parlamenti képviselőkhöz és szenátorokhoz. Onnantól ismét az USL térfelén a labda…

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!