ERDON Helyi hírek

2013.02.27. 14:34

Nagy teljesítményű kamerák városszerte

Nagyvárad - Mától működik a nagyváradi rendőrség és a helyi rendőrség közös, Aradi úti diszpécserszolgálata, ahol a városban elhelyezett 108 kamerát figyelik a nap huszonnégy órájában.

Nagyvárad - Mától működik a nagyváradi rendőrség és a helyi rendőrség közös, Aradi úti diszpécserszolgálata, ahol a városban elhelyezett 108 kamerát figyelik a nap huszonnégy órájában.

 

A térfigyelő kamerák működésbe helyezése, illetve a közös diszpécserszolgálat megalakítása egyike a nagyváradiak nagyobb biztonságáért meghozott intézkedéseknek, melyekkel kapcsolatban egyezmény is született a közelmúltban a polgármesteri hivatal, a helyi és a nagyváradi rendőrség között – mondta Liviu Popa Bihar megyei rendőrfőkapitány a tegnapi sajtótájékoztatón. A kamerákat a város „forró pontjain” helyezték el, céljuk első sorban a különféle antiszociális tevékenységek megelőzése.

Megtakarítás

Ilie Bolojan polgármester kifejtette: a lakosok nagyobb biztonsága érdekében már több intézkedés is született – például a váradi, illetve a helyi rendőrség közös járőrözést folytat a városban, illetve felszerelték a már említett kamerákat. Az integrált diszpécserszolgálat egyebek mellett megtakarítást is jelent – eddig ugyanis két külön diszpécserszolgálat működött, különböző helyeken. Ezáltal több pénz marad üzemanyagra, több alkalmazottat küldhetnek járőrözni. Kiemelte azt is: példaértékű a városi és a helyi rendőrség, valamint a polgármesteri hivatal együttműködése – országszerte ugyanis inkább az a jellemző, hogy a különböző intézmények párhuzamosan működnek és egymásra hárítják a felelősséget.

Több járőr

Ovidiu Mureșan alpolgármester elmondta: nagyon korszerű kamerákról van szó, melyek akár kétszáz méterre is közelíthetnek egy adott célponthoz. Az eddigiek során folyamatosan gondot okoztak a vandálok akik padokat, szemeteskosarakat, játszótéri felszereléseket tették tönkre – többek között ezért döntöttek erről a befektetésről.

Alexandru Laza, a helyi rendőrség vezetője kitért arra, hogy tavaly október óta működnek a közös járőrcsoporok, és áprilistól, amikor befejeződik az a képzés, melyen a helyi rendőrség több tagja részt vesz, még többen fognak majd járőrözni.

A város bekamerázása szakaszonként történt: tavaly először 42 nagy teljesítményű, „dome” és „speed dome” típusú,kamerát szereltek fel a város több pontján. Később a már meglévő 64 kamerát, melyet 2007 és 2010 között szereltek fel, áthelyezték és hozzákapcsolták a nagyváradi rendőrségen létesült diszpécserszolgálat szerverére. Az idén további 54 térfigyelő kamerát szerelnek fel. A teljes beruházást az önkormányzat állta – eddig mindez 350 ezer lejbe került, a további kamerák megvásárlására és felszerelésére pedig 400 ezer lejt szánnak.

Tervek

Az újságíróknak alkalmuk volt megnézni az új diszpécserszolgálatot is, ahol összesen nyolc alkalmazott dolgozik két váltásban. A felvételeket a nap 24 órájában figyelik, s ezeket a vonatkozó szabályok szerint harminc napig őrzik meg. Egy kérdésre válaszolva Liviu Popa elmondta, hogy a felvételeket bizonyítékként elfogadják a bíróságon.

A felszerelt kamerák első sorban az antiszociális megnyilvánulások ellen nyújtanak védelmet, de olyan kamerák felszerelését is tervezik, amelyekkel a közlekedési kihágásokat – például a megengedett sebesség túllépését – is megállapíthatják majd.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!