ERDON Helyi hírek

2013.02.12. 14:06

Köszönet és kérés Istennek

Nagyvárad- A lemondás lehetősége mindig is nyitva állt minden eddigi pápa előtt, tehát ebben az értelemben nem újdonság XVI. Benedek lemondása- nyilatkozta honlapunknak Exc. Böcskei László megyés püspök.

Nagyvárad- A lemondás lehetősége mindig is nyitva állt minden eddigi pápa előtt, tehát ebben az értelemben nem újdonság XVI. Benedek lemondása- nyilatkozta honlapunknak Exc. Böcskei László megyés püspök.

- Nagy meglepetésként érte az egész világot, hogy hétfőn Rómában, egy konzisztórium alkalmából, amikor XVI. Benedek pápa szentté avatások ügyében közlésre hívta meg a bíborosokat, egy váratlan hírrel állt elő, mégpedig azzal, hogy 2013. február 28., este 8 órától lemond Róma püspöki és Szent Péter utódi hivataláról, vagyis lemond a pápaságról. Ez egy nagy meglepetést okozó hírnek számít, mivel az elmúlt évszázadokban, mondhatjuk úgy, ilyesmire nem került sor. Legutoljára a XV. században, 1415-ben XII. Gergely pápa mondott le, azóta tehát pár száz éven keresztül nem fordult ilyesmi elő, ezért számít újdonságnak a bejelentés.

Azonban fontos tudni azt is, hogy nem egy újdonság olyan értelemben, hogy a mostani Szentatya találta volna ezt ki, ez a lehetőség mindig is nyitva állt minden eddigi pápa előtt, tudniillik a pápaság választáson alapul, illetve a pápát választják, nem szentelik, ezért akárcsak a bíborosok esetében, a római pápa számára is adott a visszavonulás lehetősége. Ahogy a hírügynökségek is ezt közzétették, a Szentatya közleménye nagyon szépen és világosan megfogalmazza azt, hogy hosszú mérlegelés után hozta meg ezt a döntést, mivel úgy érzi, hogy jelen pillanatban az egyház szolgálata, illetve vezetése nemcsak szellemi, lelki képességeket feltételez, hanem testieket is, korára hivatkozva pedig azt állította, hogy most már úgy érzi, nagyon meggyengült, és ezért nem tudja ellátni ezt a fajta feladatot úgy, mint ahogyan ezt kellene, ezért jobbnak látja, ha lemond erről a hivatalról, nyilatkozta az Erdély Online-nak Exc. Böcskei László megyés püspök.

Helyes magatartás

- Akármennyire is meglepő számunkra ez a hír, akik mindig úgy imádkozunk, hogy Tartsd meg Isten, Szentatyánkat!, ezzel is ragaszkodásunkat és támogatásunkat fejezve ki Szent Péter utódjával szemben, mégis nekünk a jövő felé kell tekintenünk. Keresztény, katolikus emberként a feladatunk most az, hogy imádkozzunk, köszönjük meg imákban azt, hogy megadta nekünk majdnem nyolc éven keresztül XVI. Benedek pápát, aki nagyon bölcsen, és nagyon biztos kézzel irányította egyházunkat egy nem könnyű időszakban.

Az egész világ és benne az egyház is egy nyugtalan időt élt át, mégis biztos kézzel vezette a viharok közepette is Krisztus hajóját. Megköszönjük az ő bölcs és szeretetteljes tanítását, hiszen nagyon sok dokumentum, melyet megjelentetett, vagy a munkái is mind-mind ezt továbbítják, és kérjük a Jóistentől azt, hogy a Szentlélek sugallatain keresztül irányítsa továbbra is azoknak a munkáját, különösképpen most, ebben az időszakban, akiknek feladatuk lesz majd előkészíteni és azután majd az új konklávét, illetve a pápaválasztást lebonyolítani. Ez lenne egy helyes magatartás a részünkről, a köszönet, az Istenre hagyatkozás, és a Szentlélek segítségül hívása, tanácsolta a váradi római katolikus egyházmegye főpásztora.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!