ERDON Helyi hírek

2013.01.30. 12:33

Az iskolai erőszak ellen vonultak fel a diákok

Január 30-án délelőtt az Iskolai Erőszakmentesség Nemzetközi Napja alkalmából tizenkét nagyváradi iskola egy-egy osztálya vonult fel a Fő utcán.

Január 30-án délelőtt az Iskolai Erőszakmentesség Nemzetközi Napja alkalmából tizenkét nagyváradi iskola egy-egy osztálya vonult fel a Fő utcán.

A nemzetközi nap alkalmából Florica Cherecheş képviselő, a Képviselőház oktatási, tudományos, ifjúsági és sportbizottságának tagja, a Bihar Megyei Rendőr-felügyelőséggel és a Bihar Megyei Tanfelügyelősséggel partnerségben és tizenkét váradi iskola közreműködésével január 30-án szerdán 10 és 11 óra között felvonulást szervezett a Körös áruháztól egészen a Városi Művelődési Házig. A rendezvénnyel az iskolai erőszak elleni küzdelemre hívták fel a figyelmet. Január 30-a nem csak az Iskolai Erőszakmentesség Nemzetközi Napja van, hanem Mahatma Ghandi halálának évfordulója is. A nemzetközi nap célja felhívni a figyelmet a gyermekek harmóniában, szolidaritásban és tiszteletben való nevelésére, a nap fő üzenete pedig az, hogy az egyetemes szeretet jobb, mint az egoizmus, az erőszakmentesség jobb, mint az erőszakosság és a béke jobb, mint a háború.

Filmvetítés

A körülbelül 200 diákot a rendőrség bűnmegelőzési osztályának munkatársai kísérték, valamint a tanárok. Mindegyik iskola, köztük az Ady Endre Elméleti Líceum és a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium is egy-egy maguk által készített transzparenssel vonultak végig a Fő utcán és az akció szórólapját is osztogatták a járókelőknek. A felvonuláson résztvevők a Városi Művelődési Házban egy oktató jellegű filmet tekintettek meg, majd kérdéseket tehettek fel a jelenlevő rendőröknek. A filmvetítés előtt Ioana Indrieş rendőrbiztos köszöntötte a fiatalokat, ismertetve az akció célját. Florica Cherecheş kiemelte, fontos, hogy a diákok tudják, hogy a problémákat nem erőszakkal kell megoldani, ehelyett a legjobb megoldási mód a problémák megbeszélése. Hozzátette, hogy a fiatalok járjanak többet sportolni, önkénteskedni, vagy foglalják le magukat egyéb tevékenységekkel, amelyekkel levezethetik a fölös energiájukat. A képviselő felhívta a figyelmet a közösségi portálokon zajló verbális agresszió negatív jelenségére is.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!