ERDON Helyi hírek

2012.12.01. 19:01

Véget ért az idei Ki Mit Tud

Nagyvárad- Pénteken este a Szigligeti Színházban tartott, díjkiosztással egybekötött döntővel véget ért a Pro Rogériusz Kulturális és Közösségi Egyesület által szervezett VII. Ki Mit Tud verseny.

Nagyvárad- Pénteken este a Szigligeti Színházban tartott, díjkiosztással egybekötött döntővel véget ért a Pro Rogériusz Kulturális és Közösségi Egyesület által szervezett VII. Ki Mit Tud verseny.

A Nemzeti Kulturális Alap és a Bihar Megyei Hagyományőrző és Promováló Központ főtámogatásával, Czvikker Katalin főszervezésében zajlott VII. Ki Mit Tud döntőjét egy, a versenyhez szervesen illeszkedő könyvbemutató előzte meg: a színház emeleti páholyainak előcsarnokában a Hodgyai Edit által szerkesztett, Hagyományőrzés és Tehetséggondozás című kötetet ismertették. László Csaba koreográfus szakmai méltatásában elhangzott, hogy a kiadvány időrendi sorrendben dokumentálja azt a tizenhét Bihar megyei néptáncegyüttest, melyet „a történelem az elmúlt 28 évben ránk zúdított”. Ezek megjelenésének három entitás adott lendületet, illetve löketet: a Nagyvárad Táncegyüttes, a várad-réti Csillagocska Alapítvány és a Szeged Táncegyüttes. A néptáncmozgalmakat, fesztiválokat, különböző fellépéseket képekkel is illusztrálja a könyv, melynek talán egyetlen hiányossága abból adódik, hogy a néptáncegyüttesek által szolgáltatott adatok néha hiányosak.

A tehetségkutató vetélkedő fináléjának kezdetén Biró Rozália RMDSZ-es szenátorjelölt fővédnöki minőségében arról beszélt: mennyire fontos a lelkesedés és az összefogás, fiatal tehetségeinknek a felkarolása, melyeknek köszönhetően a jövőre tíz éves Ki Mit Tud is közösségi mozgalommá terebélyesedhetett.

A végeredmények

A közel öt órás rendezvény során 41 produkciót tekinthetett meg a közönség. Az eredményhirdetést megelőzően Szabó Ödön képviselőjelölt, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke azt emelte ki, hogy immár státust jelent eljutni a döntőig, a végső szakaszba pedig olyan szinte profi művészeknek is nevezhető tehetségek jutnak, akik méltán képviselhetik megyénket bárhol a világon.

A különböző ajándéktárgyakat, okleveleket Czvikker Katalin, Szabó Ödön, Derzsi Ákos képviselő és Pető Csilla képviselőjelölt nyújtották át az érintetteknek. Többen különdíjakat vehettek át különböző támogatóknak köszönhetően, a dobogón a különböző személyek, illetve csoportok végeztek. (A szakmai zsűri nem minden kategóriában osztott ki 1-3. díjakat). Gyermek produkciók, Hagyományőrzés, néptánc alkategória: 3-3. nagyszalontai Toldi utánpótlás és margittai Gyöngyvetők középső csoportja, 2. micskei Görböc vegyes csoport, 1-1. borsi Galagonya és érsemjéni Ezüstperje gyermek néptánccsoportok; Könnyűzene: 2. Beke Viktória Kincső, első helyet nem ítéltek oda; Komolyzene: 2. érmihályfalvi Zenebona hangszeres csoport; 1.-, Klasszikus tánc: 2. Király Boglárka, 1. szalontai Arny Dance; Modern tánc: 3. margittai Mini Clevers, 2. székelyhídi Free Steps, 1. érkörtvélyesi Fly Avay; Magyar irodalom: 1. Kovács Csenge Nárcisz. Felnőtt produkciók, Hagyományőrzés, néptánc alkategória: 3. mezőtelegdi Pacsirták, 2. érmihályfalvi Nyílóakác, 1. érsemjéni Ezüstperje; Népdal: 3. Sfârlea Edina, 2.-, 1. Bogdán Stefánia; Könnyűzene: 1. Fazekas Kriszta; Klasszikus tánc: 1. székelyhídi Tini Dance Center és a B612; Modern tánc: 3. margittai Clevers, 2. margittai Techno Breaks, 1-1. váradi Unique és szalontai Infinity; Magyar irodalom: 3. Vári Vivien, 2.-, 1.-; Egyéb nemzetiségek, könnyűzene: 3. Antonela Gal, 2-2. Mihai Lipai és Alin Timuţ, 1. Sânziana Vrabie.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!