ERDON Helyi hírek

2012.12.05. 11:07

Fürkész helyesírási verseny

Nagyvárad- Kedd délután a várad-rogériuszi 16. számú Általános Iskolában bonyolították le a Fürkész helyesírási és nyelvhelyességi verseny Várad és környéke szakaszát I-VIII. osztályosok számára.

Nagyvárad- Kedd délután a várad-rogériuszi 16. számú Általános Iskolában bonyolították le a Fürkész helyesírási és nyelvhelyességi verseny Várad és környéke szakaszát I-VIII. osztályosok számára.

 

A Diákokért Egyesület ebben a tanévben szervezi meg a Fürkész helyesírási és nyelvhelyességi versenyt harmadik alkalommal, az RMDSZ Communitas Alapítványa támogatásával. Krasznai Tünde főszervezőtől megtudtuk, hogy a vetélkedőre országos szinten 4700, I-VIII. osztályos gyermek iratkozott fel, tizennégy megyéből. Kedd délután az első szakaszt, vagyis az elődöntőt bonyolították le a 16. számú Általános Iskolában a Várad körzeti diákok számára, melyhez javítási szempontból a megyeszékhelyen kívül Szalárd, Bors, Biharszentjános, Paptamási, Bihar, Hegyközcsatár és Élesd tartozik. A rendezvény fő célja különben, hogy felhívják a figyelmet a magyar nyelv szépségeire és a helyes beszéd fontosságára, ugyanis napjainkban sajnos egyre inkább elhanyagoljuk ezeket, rövidítéseket, egyszerű jeleket és idegen szavakat használunk, amikor SMS-ben üzenünk egymásnak vagy a számítógépet használjuk. Épp ezért a megmérettetésen „kiosztott” 150 összpontszámból 50-et a tollbamondás „emésztett fel”, a többi feladatok pedig például olyan kihívások elé állították a gyerekeket, hogy különbséget kellett tegyenek az ly és a j között, ábécé sorrendbe rendeztek szavakat, keresztrejtvény oldottak meg, hosszú ó és ő végződésű szavakat kellett találniuk, szótagoltak stb.

Márciusban folytatódik

A 400, I-IV. osztályos tanulóval Krasznai Tünde, a 150, V-VIII. osztályos diákkal pedig Demeter Ignác tanár foglalkozott, és a versenyzők 25 százaléka fog továbbjutni a következő fordulóba, melyre várhatóan jövő márciusban kerül majd sor. A mostani elődöntő javításainak eredményeit 7-8 napon belül teszik közzé a www.diakokert.ro honlapon. Egyébként valamennyi résztvevő ajándék könyvjelzőt és oklevelet kapott, és a szervezők a pedagógusoknak is igazolásokkal köszönték meg a felkészítés folyamán kifejtett munkájukat.

Ciucur Losonczi Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!