ERDON Helyi hírek

2012.12.06. 14:04

Csúcstechnológia a középiskolában

Új informatikai laboratóriumot avattak fel tegnap, ünnepélyes keretek között a nagyváradi Partenie Cosma Közgazdasági Középiskolában, a Microsoft és a HP hazai képviselőinek jelenlétében.

Új informatikai laboratóriumot avattak fel tegnap, ünnepélyes keretek között a nagyváradi Partenie Cosma Közgazdasági Középiskolában, a Microsoft és a HP hazai képviselőinek jelenlétében.

 

A rendszer újdonsága a régebbi típusú informatikai laboratóriumokhoz képest az, hogy egyetlen egységhez tizenhét monitort és billentyűzetet kapcsoltak, melyek mindegyikét a szerverszámítógép felügyeli. Amint tegnap a középiskola tizenhét diákja Bălan Liliana tanár vezetésével bemutatta, a rendszer lehetővé teszi, hogy minden diák egyénileg dolgozzon, a tanár pedig mindenkinek a munkáját figyelemmel követhesse a monitoron.

Testreszabottan

A megnyitó során Stelian Fedorca tanügyi államtitkár elmondta, ennek az egyik legfőbb előnye, hogy a tanár testreszabottan dolgozhat a diákokkal – vagyis új feladatot adhat annak, aki befejezte amit kapott, illetve üzenetek által, anélkül, hogy a többieket zavarná, segíthet annak, aki nehezebben boldogul. A rendszeren belül csoportok is alakulhatnak, illetve rácstesztek készítése és alkalmazása is lehetséges. A teljes központ mintegy 4500 euróba került.

Az új laboratórium az Első helyre helyezzük a nevelést elnevezésű projekt része, melyet a Megyei Tanács kezdeményezett különböző neves informatikai cégek közreműködésével. Első szakasza abból állt, hogy november végén laptopokkal látták el a vaskohsziklási Avram Iancu Főgimnáziumot.

A csütörtöki megnyitón Cornel Popa, a Megyei Tanács elnöke arról szólt, hogy igyekeznek fejleszteni a világszínvonalú informatikai cégek és a közintézmények közötti kapcsolatot; fontos, hogy a diákok és a tanárok megismerkedhessenek a legújabb technológiákkal, a nevelés fejlesztése nélkül ugyanis nem beszélhetünk fenntartható fejlesztésről a megyében. Daniel Negrean főtanfelügyelő is kihangsúlyozta a projekt jelentőségét, Stelian Fedorca államtitkár pedig annak különféle előnyeit ecsetelte. Mint elhangzott, a rendszer áramtakarékossága is jelentős, akárcsak az, hogy mivel tulajdonképpen egyetlen számítógép irányítja a rendszert, a terem nem forrósodik fel, nem szükséges a klímaberendezés működtetése, ami további megtakarításokhoz vezet.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!