ERDON Helyi hírek

2012.12.09. 16:32

APD: beleszólt a hó is

Nehezítette a voksolók és a megfigyelők tevékenységét Bihar megyében is a havazás – tudtuk meg az APD képviselőjétől.

Nehezítette a voksolók és a megfigyelők tevékenységét Bihar megyében is a havazás – tudtuk meg az APD képviselőjétől.

 

Sűrű havazásban indultak vasárnap reggel a Pro Democratia Szövetség (APD) Bihar megyei képviselői is ki a megyébe, hogy számos települést bejárva nyomon kövessék, szabályosan zajlanak-e a választások – sokra azonban nem jutottak. Az APD nagyváradi vezetője, Simon Adrian délután elmondta: a havazás miatt nem sikerült minden útvonalat bejárniuk a megyében, amit elterveztek. Pedig kollégáikkal együtt egész kis ellenőrzési stratégiát alakítottak ki a voksolás napjára.

Hátráltató tényező

Ehhez képest 17 órakor a nyilatkozó például már vissza is tért Váradra, s mint mondta, inkább itt folytatja megfigyelői munkáját. A megyében azt tapasztalta, hogy a szavazókedvet is szegte a hóhullás. Szerinte visszaveti majd a részvételt a kedvezőtlen időjárás is. Ahány települést azért sikerült bejárnia, ott nem tapasztalt kirívó szabálytalanságokat, és ezt jelentették a kollégái is.

Szerinte ugyanakkor a pártok szokásos mozgósítási akciói sem lehettek ezúttal túl hatásosak a voksolás utolsó óráiban. Mint ismeretes, a politikai tömörülések minden választáskor nyomon követik a részvételi arányt, s ha érdekük úgy kívánja – márpedig a legtöbbször úgy szokta kívánni – a szavazás napjának második felében helyi embereik révén tudnak még mozgósítani. Simon szerint azonban „a nyári önkormányzati választáskor például sikerrel járt ez a taktikázás, most azonban a legtöbb helyen várhatóan csődöt mond, egyrészt amiatt, hogy rossz időben a mozgósítandók sem szívesen jönnek ki otthonaikból, másrészt pedig az utak egy része sem járható”.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!