ERDON Helyi hírek

2012.12.02. 13:27

Adóügyek és környezetvédelem

Bihar megye- Az elmúlt napokban is folytatódott az RMDSZ Bihar megyei szervezetének hét képviselő-, illetve szenátorjelöltjének 24 órás kampánymaratonja. Íme három induló napjának az összefoglalója.

Bihar megye- Az elmúlt napokban is folytatódott az RMDSZ Bihar megyei szervezetének hét képviselő-, illetve szenátorjelöltjének 24 órás kampánymaratonja. Íme három induló napjának az összefoglalója.

A maratonisták minden reggel az RMDSZ székházában tartott sajtótájékoztatón foglalták össze előző napjukat. Biró Rozália szenátorjelölt arról számolt be, hogy összesen 350 kilométert tett meg és körülbelül 140 emberrel találkozott. Igyekezett gazdasági és szociális ügyekre koncentrálni. Biharban például 11 kistermelővel találkozott, akik a bürokrácia és a projektelbírálások nehézségei miatt panaszkodtak neki. Székelyhídon, Kágyán és Érmihályfalván a szociális problémák kerültek előtérbe: az utóbbi városban működő rehabilitáció központban például elhangzott: gondot okoz, hogy a karitatív tevékenységgel foglalkozó civil szervezetek adományai ugyanolyan adózás alá esnek, mint a kereskedelmi társaságok ügyletei. Érsemjénben a néptáncegyüttesek képviselői arra hívták fel a figyelmet: a nyugdíjkorhatár kitolása komoly fizikai kihívást jelent a fellépők számára. A célállomások közé tartozott még egyebek mellett a bihardiószegi gazdakör gyűlése, a margittai víz- és csatornázási művek, az érszőllősi vízelosztó központ, a székelyhídi ügyeleti központ és a biharvajdai parókia mellett üzemelő szociális konyha. Síterben adventi koszorút készített Biró Rozália, melyet „stafétabotként” átnyújtott Pásztor Sándor képviselőjelöltek. „Elsősorban arra fogok törekedni, hogy a jövő évi román költségvetésben megjelenjenek azok az agrárszubvenciók, melyek az EU büdzséjében ezentúl nem szerepelnek támogatási tételként”, ígérte a volt alpolgármesternő.

Ifjúsági ügyek

Pásztor Sándor a maratonisták közül egyedüliként Váradon kampányolt, és a szakmájából fakadóan is elsősorban olyan témákat helyezett előtérbe, melyek az ökológiával, illetve a környezettudatos gondolkodással kapcsolatosak. Felkeresett például egy olyan vállalatot, ahol előszigetelt vezetékeket gyártanak, nyírfákat ültetett a biharpüspöki iskola mellett és környezetvédelmi szakemberekkel tanácskozott. Az ifjúsági szervezetekkel való megbeszélése során meglepődve, de ugyanakkor örömmel tapasztalta, milyen jól meg vannak szervezve. A Guttenberg utcai hajléktalan szállóban eltöltött percekből azt a következtetést vonta le, hogy a fedél nélküliek nehezen tudnak kitörni az ördögi körből. Ezután az olimpiai medencénél utánpótlás úszó és pólóedzőkkel találkozott, a kora hajnali órákban pedig konstruktív beszélgetést folytatott a Hőerőmű diszpécserszolgálatán. A szakemberekkel egyetértett abban, hogy a CET-et az elkövetkezendő időkben mindenképpen korszerűsíteni kell, de a Helyi Tanács önerőből erre nem képes. A plakátolás és az első villamoson való utazás után mandarint vásárolt a várad-rogériuszi piacon, melyet elvitt a városi kórházban levő árva gyermekeknek. Az utolsó helyszín a hulladéktározó volt, ahol működik az újrahasznosítás. Késztermékként virágföldet állítanak elő, melyet a képviselőjelölt szerint meg kellene vásároljon a város.

Egyszerűsített adózás

Szíjjártó Zoltán szenátorjelölt elsősorban Nagyszalontára és környékére koncentrált. Látogatásaiból azt a fő következtetést vonta le, hogy a gazdasági fellendülés kulcspontja az adózási rendszer egyszerűsítése kellene legyen, mert ez szolgálná a vállalkozók érdekeit. Nagyszalontán többek közt fát ültetett, ellátogatott a dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett gyermekotthonba, egy bútorgyárba, egy szociális konyhába és egy sütődébe, valamint tenkei ifjakkal és váradi szociális munkásokkal is találkozott.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!