ERDON Helyi hírek

2012.11.18. 17:02

Partiumi Kodály Rendezvénysorozat

A 130 éve született Kodály Zoltán tiszteletére és emlékére nagyszabású rendezvénysorozatot szervezett az elmúlt hétvégén a Partiumi Keresztény Egyetem Zeneművészeti Tanszéke.

A 130 éve született Kodály Zoltán tiszteletére és emlékére nagyszabású rendezvénysorozatot szervezett az elmúlt hétvégén a Partiumi Keresztény Egyetem Zeneművészeti Tanszéke.

Az elmúlt hétvégén zenével telt meg a Partiumi Keresztény Egyetem. A nagyszabású Partiumi Kodály Rendezvénysorozat ünnepélyes megnyitóját november 16-án délután tartották meg. A résztvevőket dr. Csákány Csilla tanszékvezető helyettes köszöntötte, majd ismertette a rendezvénysorozat programját is. Dr. Fodor Attila tanszékvezető köszöntőbeszédében elmondta, hogy a rendezvénysorozat elsősorban a fiatalokat kívánja megszólítani. „Külön örömünkre szolgál, hogy idén az erdélyi magyar tannyelvű művészeti líceumokat hat diákcsapat képviseli, és reméljük, hogy az elkövetkező napok programjai számunkra és mindannyiunk számára sok egyéni és közösségi élményt nyújt majd. Hogy ünnepünk teljesebb, emlékezésünk pedig tartósabb legyen idén újabb emléktáblát avatunk egyetemünk belső udvarán”- tette hozzá. A megnyitón dr. Lászlóffy Zsolt zeneszerző két Kodály Zoltán emlékére írott zongoraművét adta elő.

Kodály-módszer

A megnyitó ünnepséget követően dr. Ittzés Mihály zenepedagógus tartotta meg Szembesítés: ideális célok, optimális feltételek, minimális eredmények? A Kodály-koncepció elvben és a gyakorlatban című előadását, amelyben azokat az élményeket tárgyalta, amelyek Kodályt arra inspirálták, hogy a zenei közneveléssel kezdjen el foglalkozni. „Arra a kérdésre, hogy mikor kell kezdeni a zenei nevelést, azt válaszolta, hogy a gyermek születése előtt kilenc hónappal, én úgy mondanám, hogy az anya születése előtt”-tette hozzá. Kitért Kodály Zoltán rendkívül széles zenei nevelési koncepciójának kialakulására, majd Kodály koncepcióit is ismertette. Kodály Zoltán azt vallotta, hogy a zene mindenki számára elérhető kell legyen, a zenével nevelni kell, a zenei írás-olvasást az iskolán keresztül kell általánossá tenni. „Kodály 100 éves terve nem valósult meg, de talán nem teljes a sikertelenség és folytatni lehet. Erre Kodály szavaival válaszolnék: Sírtunk már eleget, lépjünk a tettek mezejére”- tette hozzá végezetül Ittzés Mihály.

Emléktábla

Az előadást követően a jelenlevők leleplezték Kurucz Imre berettyóújfalui szobrászművész Kodály emlékplakettjét az egyetem belső udvarán. Itt dr. Lászlóffy Zsolt osztotta meg ünnepi gondolatait: „nagyjainkra emlékezni akkor is szükségszerű, ha erre nem kínálkozik a legmegfelelőbb alkalom, azaz a hivatalosan megjelölt kerek évforduló”. A továbbiakban Tőkés László EP-képviselő elmondta, hogy Kodály épp egy olyan korszakban tudott nagy lenni, amelyben a forradalom elnyomása után nem lehetett a magyarságot nyíltan megélni. Dutka Ákos idézettel zárta beszédét: „Ady kérdezte sorsa éjjelén: Lehet-e az ember, ember és magyar? – Kodály éppen azért tudott ember lenni, mert szívében magyar volt”. Az emléktábla leleplezése után koszorút helyezett el Tőkés László, Kurucz Imre és Fodor Attila, valamint Berettyóújfalu önkormányzatának képviselői. Az eseményen énekelt a PKE Vegyeskara. Az első nap utolsó mozzanataként Berkesi Sándor Liszt-díjas karnagy tartott előadást Kodály Zoltán kórusművészetének vigasztaló üzenete címmel.

Kórustalálkozó

A második nap az erdélyi magyar zenei szakközépiskolák tantárgyversenyével kezdődött, amelyre Szatmárról, Sepsiszentgyörgyről, Csíkszeredából, Marosvásárhelyről, Kolozsvárról és Nagyváradról érkeztek csapatok. Délután vette kezdetét a nemzetközi tudományos ülésszak, melyet dr. Angi István egyetemi tanár moderált. A kora esti órákban pedig megtartották a Kodály Zoltán kórustalálkozót, amelyre hat kórus érkezett. Brugós Anikó szervező a kórustalálkozó kapcsán elmondta, hogy „nem volt könnyű kiválasztani, hogy kiket hívjunk meg. Mivel Partiumban nagyon sok kórus van, melynek élén olyan karnagyok állnak, akik az egyetemünkön végeztek, ezért elsőként őket és kórusaikat hívtuk meg erre a találkozóra”. Fellépett: a Szatmárnémeti Bălcescu-Petőfi Általános Iskola kórusa, Herczeg Csilla vezetésével, a nagykárolyi Kalazanci Szent József Plébánia énekkara, karvezető Visnyai Csaba, a Veres László Zsolt Érmihályfalvi Városi Kórus Darabont Aliz vezetésével, a nagykárolyi Canticum Novum Kamara Kórus, karvezető Lőrincz Szilveszter, a Nagyváradi-Rogériuszi Egyházközség Kórusa Kozma Gyula kántor-karnagy vezetésével és a Csillagfény Kórus, karvezető Márkus Zoltán. A kórustalálkozó zárómomentumaként a jelenlevő kórusok együtt énekelték el Kodály Zoltán Nagyszalontai Köszöntő című kompozícióját, vezényelt Berkesi Sándor.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!