ERDON Helyi hírek

2012.11.06. 14:02

Könyvmaraton és Maraton café

November 9-én és 10-én rendezik meg 4. Nagyváradi Könyvmaratont. A helyszín ezúttal az Árkádia Bábszínház előadóterme lesz a Sas Palotában.

November 9-én és 10-én rendezik meg 4. Nagyváradi Könyvmaratont. A helyszín ezúttal az Árkádia Bábszínház előadóterme lesz a Sas Palotában.

 

A kétnapos nagyszabású kulturális esemény szervezői ebben az évben is a Várad kulturális folyóirat, a Riport és az Europriont kiadók lesznek. A rendezvény részleteiről és a maratonon bemutatandó könyvekről Szűcs László, a Várad folyóirat főszerkesztője és Simon Judit, a Riport kiadó igazgatója beszéltek tegnapi sajtótájékoztatójukon.

Szűcs László elárulta, hogy hasonlóan a korábbi évek rendezvényeihez, ezúttal is három kiadó könyveivel ismerkedhet meg a közönség: az Europrint kiadó két kötettel jelentkezik, a Riport kiadó hat, míg a Várad kiadó három könyvvel érkezik a maratonra, mely pénteken délután öt órától, szombaton pedig négy órától kezdődik a bábszínház előadótermében. A kötetbemutatókat két új esemény egészíti ki: szombat délelőtt tizenegy órától a Fő utcai Louis kávézóban Maraton Café elnevezéssel kötetlen beszélgetésre kerül sor a váradi kultúra helyzetéről a meghívott írók és az érdeklődő olvasók között. A másik különleges esemény szombat este lesz: Mátyás Zsolt, Seidler András, Trendler József és Balogh Joe készülő közös műsoruk, Kovács András Ferenc verseit megzenésítő koncertjük egy részletét mutatják majd be a bábszínházban a könyvmaraton záróakkordjaként.

Bemutatandó könyvek

Szűcs László a sajtótájékoztatón beszélt a Várad Kiadó bemutatásra kerülő kiadványairól: Gittai István Utu Rea című kétkötetes kiadványa a váradi költő életművének áttekintése, melyben eddigi összes kötetéből találhatók versek, ugyanakkor eddig kötetben még meg nem jelent versei is olvashatók. Bemutatásra kerül Tóth Ágnes Az út elvisz valahová című könyve is, mely a szerző novelláinak, karcolatainak válogatását nyújtja. A harmadik kiadvány Goron Sándor A szív feletti térben című verseskötete lesz, mely a váradi szerző legújabb verseit tartalmazza. Simon Judit, a Riport Kiadó igazgatója először az Europriont két kiadványáról tett említést: Murádin László Babér és borostyán című kötetével és Wagner Péter Gyímes – 50 rajz című munkájával ismerkedhetnek meg az érdeklődők a könyvmaratonon. Majd pedig rátért a Riport Kiadó kiadványainak rövid ismertetésére. Kifejtette, hogy a tavaly meghatározott értékrend mentén haladnak tovább az idén is, ezért adták ki Karácsony Benő A megnyugvás ösvényein című könyvét. A következő kiadvány a sorban a magyar konferanszié műfaja megteremtőjének, Nagy Endrének Szerelmesek kalauza című kötete. Simon Judit hozzátette, hogy a neves magyarországi tévés szerkesztőnek, Nemlaha Györgynek köszönhetően a könyvmaratonon hallható lesz felvételről Nagy Endre hangja is. A kortárs magyar írókat bemutató Napos oldal sorozatban ezúttal Demény Péter Garantált pihenés című glosszagyűjteményét adta ki, és mutatja be a Riport kiadó. Az érdeklődők megismerkedhetnek majd Tamás Pál Már megint a paradicsomleves című etnopolitikai írásokat tartalmazó kötetével, Szilágyi Aladár A belgaság dicsérete című útikönyvével és Irházi János Tokay Györggyel készített interjúkötetével is, melynek címe Jó bolondok ügyvédje. Valamennyi bemutatásra kerülő kötet borítóját Benkő J. Zoltán készítette, és ugyancsak valamennyi felsorolt kötet az Europrint nyomdájában készült. Simon Judit kiemelte, hogy a bemutatásra kerülő kötetek mindegyike jutányos áron lesz megvásárolható.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!