ERDON Helyi hírek

2012.11.05. 08:39

Kerekasztal-beszélgetés a holnaposokról

Kócos, merész és fiatal címmel rendeztek irodalmi kerekasztal-beszélgetést a Holnaposok-szoborcsoport felavatásának alkalmából november 3-án, szombaton az Ady Endre Emlékmúzeumban.

Kócos, merész és fiatal címmel rendeztek irodalmi kerekasztal-beszélgetést a Holnaposok-szoborcsoport felavatásának alkalmából november 3-án, szombaton az Ady Endre Emlékmúzeumban.

Nagyon sok érdeklődő ment el a szombat délután megszervezett irodalmi kerekasztal-beszélgetésre, melynek meghívott vendégei dr. Sipos Lajos irodalomtörténész, professzor emeritus (PPKE), a Magyar Irodalomtörténeti Társaság elnöke, valamint dr. Boka László irodalomtörténész, egyetemi docens (PKE), tudományos igazgató (OSZK) voltak. A beszélgetést Péter I. Zoltán helytörténész moderálta. Az eseményen Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei ügyvezető elnöke elmondta, hogy a kerekasztal beszélgetés az Ady Endre Emlékmúzeum, a Várad kulturális folyóirat, valamint a Szacsvay Akadémia közös szervezésében jött létre a Holnaposok szoborcsoport felavatása kapcsán. Hozzátette, hogy november 22-én Ady Endre születésnapjának évfordulóján külön programsorozattal készülnek a váradi iskolákban, majd az elképzelés szerint az Ady-szobor megkoszorúzása után fáklyás menet fog menni a Holnaposok szoborcsoportig, ahol műsorral is készülnek. Szűcs László a Várad erre az alkalomra elkészülő tematikus számának tartalmát ismertette.

Beszélgetés

A kerekasztal-beszélgetés során a meghívottak a Holnap Irodalmi Társaság kialakulásáról, A Holnap két antológiájáról, a névadás legendájáról beszélgettek, valamint megvitatták a holnaposok hatását a nagyváradi irodalmi életére és az irodalmi társaság hatását magukra a költőkre. Elhangzott, hogy a váradi fiatal írókat, költőket régóta foglalkoztatta egy új irodalmi társaság létrehozásának, és egy irodalmi folyóirat kiadásának gondolata, amely szakítana a konzervatív irodalmi élettel, valamint a Budapest-központúságot hanyagolva a vidék is megmutatkozna benne. 1908 tavaszára kialakult az írógárda: Ady Endre, Babits Mihály, Balázs Béla, Dutka Ákos, Emőd Tamás, Juhász Gyula, Miklós Jutka. Az antológia szerkesztését Antal Sándor végezte. Az első antológia megjelenését 1908 május–júniusára tervezték, de a körülötte zajló viták miatt, valamint a kiadó kérésére végül csak 1908. szeptember legelején készül el A Holnap első kötete, amelyet országos sajtóvisszhang fogadott. Az est során szó esett a második antológiáról, valamint Ady A duk-duk affér című cikkéről is, amelyet a költő barátai döbbenettel fogadtak, továbbá beszéltek a Nyugatról és a Holnap bukásáról. A beszélgetés során Dr. Boka László részleteket is felolvasott az antológiákból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!